AKTUELNO

Član Predsedništva SNS i narodni poslanik Goran Vesić govoreći o govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića u GS Ujedinjenih nacija kaže da kada se on pažljivo analizira može se videti da je on analiza postojećih stanja u svetu.

- Sa druge strane, govori se o očuvanju međunarodnih principa, koji su važni da bi svet očuvao neku vrstu međunarodne organizacije u kojoj mogu da se rešavaju problemi - rekao je Vesić Pink.

Kako je rekao, ukoliko se ne čuva suverenitet zemalja koje su međunarodno priznate onda se dolazi do potpunog haosa.

- Predsednik Vučić je najveći deo govora posvetio Srbiji i Balkanu i tome da je Srbija posvećena mirnom rešavanju kosovskog problema, bez obzira na to kakve su nepravde učinjene prema nama - naveo je Vesić.

Foto: Pink.rs

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić je primer predsednika male zemlje koji ima veoma široku diplomatsku aktivnost.

- Malo je predsednika koji su predsednici zemlje sa toliko stanovnika, koji imaju takav intenzitet kontakata na međunarodnoj sceni sa najvažnijim svetskim državnicima - rekao je Vesić i istakao da to govori o ugledu koji Vučić uživa u međunarodnoj zajednici.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, rekla je da Srbija pozivajući se na princip teritorijalnog integriteta štiti svoj, ali i štiti teritorijalni integritet Ukrajine.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, niko na sednici nije govorio o miru, samo su se zauzimale strane.

Grubješić je rekla da je, što se tiče Kosova, najbolja stvar ta što oni više nemaju većinu u GS Ujedinjenih nacija.

- Ako bi došlo do glasanja u GS Ujedinjenih nacija, ako bi Kosovo želelo da postane posmatrač, to ne bi moglo da postane - izjavila je ona.

Dragan Bisenić, novinar, rekao je da se Ujedinjene nacije danas nalaze u velikoj opasnosti da izgube i svovj značaj i ulogu, ali i mesto u svetu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ujedinjene nacije se sada ocrtavaju i pokazuju kao simbol tog takozvanog unipolarnog svetskog poretka. Na ovom 77. zasedanju čuli su se razni predlozi, ali oni idu ka tome da se minimizira uloga ili Rusije ili Kine. Veliki problem sa UN je nedosledan pristup elementarnim pitanjima međunarodne politike, kao što su tradicionalne stvari, poput teritorijalnog integriteta - ocenio je Bisenić.

#Dragan Bisenić

#Goran Vesić

#Suzana Grubješić