AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, sumirajući aktivnosti delegacije Srbije na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, da je protekla nedelja bila najintenzivnija u proteklih godinu dana, a možda i u dužem periodu, kada su u pitanju spoljnopolitičke aktivnosti Srbije.

Selaković je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da su na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on ostvarili izuzetno veliki broj susreta, kontakata i sastanaka.

Imao sam priliku da razgovaram sa 95 ministara spoljnih poslova država članica UN o različitim temama, kao i da potpišem ukupno 13 različitih sporazuma, protokola, memoranduma i planova, pri čemu smo sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom zaključili dva sporazuma, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, glavne teme tih sastanaka odnosile su se na Kosovo i Metohiju, odbranu naših državnih i nacionalnih interesa i unapređenje bilateralnih odnosa.

On je naveo da su među sastancima održanim ove godine naročite važni bili razgovori predsednika Vučića sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejkom Salivenom, ali i sa više članova Kongresa i raznim predstavnicima američkog društva.

Šef srpske diplomatije je podvukao da ovi sastanci govore i o uspostavljanju nove dinamike odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i našoj posvećenosti unapređenju tih odnosa.

Ti razgovori ticali su se energetike, energetske diverzifikacije, a poseban akcenat stavljen je na planove izgradnje solarnih parkova i vetrogeneratora, izgradnje hidroelektrane Đerdap 3, koje, zbog odnosa sa našim susedom Rumunijom i njihovih međunarodnih odnosa, kontakata i položaja, mogu da grade jedino SAD, rekao je on, uz napomenu da je na trećem mestu izgradnja interkonektora Srbija–Bugarska i Srbija–Severna Makedonija.

Selaković je, upitan da li će Srbija priznati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da naša zemlja, u skladu sa Poveljom UN i principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima.

Sa druge strane, to bi bilo potpuno suprotno našim državnim interesima, našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica, objasnio je ministar.

On je, na pitanje šta podrazumeva plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije koji je potpisan u Njujorku, odgovorio da je reč o nečemu što se potpisuje od 1996. godine, odnosno tehničkoj stvari koja ove godine, pored toga što sadrži bilateralne i multilateralne konsultacije koje se tiču UN, što je za nas važno zbog Kosova i Metohije, ne sadrži kao temu konsultacije bezbednosne politike.

Šef srpske diplomatije je istakao da su pitanja u vezi sa tim dokumentom traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da se pokuša da se Srbija disciplinuje.

Mi razgovaramo sa svim državama, pogotovo sa onima koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, konsultujemo se i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni i te konsultacije nisu ništa drugo nego pokušaj da svoju poziciju bolje argumentujemo, objasnio je Selaković.

#Nikola Selaković

#UN