AKTUELNO

Glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić ističe da je Srbija izložena ogromnom pritisku Evropske unije da se usaglasi naša spoljna politika sa politikom Brisela.

- To deluje bezazleno, ali nas ucenjuju prijemom u EU. Druga stvar, ta organizacija je strana u aktivnom sukobu sa Rusijom. Dakle, oni traže od nas da postanemo strana u ratu. I dalje, ta organizacija ne poštuje svoj Briselski sporazum i sve što je potpisano sa Srbijom - rekao je on za Pink.

Vučelić podseća da EU ne čini ništa da reši bezbednosnu situaciju na Kosovu, i da traže od nas da priznamo nezavisnost dela naše teritorije.

- U isto vreme pokušavaju da rekonstruišu posleratnu bezbednosnu arhitekturu, i da izbace Rusiju iz Saveta bezbednosti. Dakle, oni traže od nas da ulazimo u rat za tuđi teritorijalni integritet, a da ne poštujemo sopstveni teritorijalni integritet - kaže on.

Vučelić je rekao i da na sve to postoji i unutrašnji anti-Vučić front, i dodaje da je antiruski blok medijski dominantan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sa druge strane imate interese svoje zemlje, i 80 odsto ljudi za koje Rusija nije samo gas, nafta i svijetlo oružje, nego nešto više - dodao je Vučelić, ocenivši da je govor predsednika Vučića u UN bio briljantan, gde je iskazan jedan potpuno principijelan stav usaglašen sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

Vučelić dodaje da je na snazi raspomamljena rusofobija u svetu.

- Nije samo to rat. Tu je u pitanju i rat protiv pravoslavlja, kako je rekao Karl Bilt - rekao je Vučelić.

Dragana Mitrović, profesorka Fakulteta političkih nauka je takođe za Pink ukazala da se nastavljaju pritisci na našu zemlju, iako smo mali da bismo uticali na tok najvažnijih događaja.

- Samo da podsetim da ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu bilo onemogućeno da dođe u Srbiju. Potpuno je logično da je sada na marginama GS UN iskorišćena prilika kada su se mogli sresti šefovi diplomatije, i da su usaglasili jedan tehnički dokument - rekla je ona.

Mitrović je rekla da sada čujemo pretnje od predstavnika Evropske komisije, što je potpuno neodmereno i neprimereno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Takav je trend. Nije uopšte bitno šta se zaista dogodilo ili nije, za određene zvaničnike, već je u pitanju jedan bestijalan propagandni rat. Sada slušamo samo jednostranu propagandu, pošto su odstranjene informacije sa druge strane - ističe profesorka.

Mitrović kaže da je zabrinjavajuće odsustvo državničkog stava predstavnika EU, koji nisu iskoristili priliku da se sretnu sa šefom ruske dilomatije, što je po definiciji njihov posao.

- Oni imaju ogromne probleme sa Rusijom, i uključili su se i u ekonomski, ali i vojno u rat. Oni su morali ukoliko odgovorno postupaju da se sretnu sa Lavrovom i iznesu svoj stav i traže rešenje. Prosto, pokazalo se da je apsurdno to što pokušavaju da izoluju Rusiju. Mora da postoji komunikacija i tokom rata. Namesto da sami daju primer, oni se ovako ponašaju - kazala je profesorka Mitrović.