AKTUELNO

Ilija Kajtez, sociolog, govoreći o pritiscima na Srbiju kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred UN govorio o međunarodnom pravu, te da praktično iza njegovog govora stajao ceo slobodarski svet.

- Vučić je imao dovoljno hrabrosti da to kaže, što najveći deo sveta misli. Koliko god da je to nasilje i zlo moćno, iza čega stoje ogromni budžeti i arsenali, problem je u tome što ono nikako da pobedi - rekao je Kajtez za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, iako iza lažne države Kosovo stoji velika snaga, osim maltretiranja naših Srba, oni ništa ne postižu.

- Ne da im se jer su udarili u temelje međunarodnog prava... Ovaj svet može opstati samo na pravu, ili ga neće biti - ocenio je Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Suzana Grujbešić, predsednica Centra za spoljnu politiku, podsetila je na krilaticu da je "međunarodno javno pravo za sirotinju koja nema nuklerano naoružanje."

- Kada pogledate međunarodno pravo, to je sve presedan do presedana, tu nema pomoći, ali to je naša jedina brana - ocenila je ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Grubješić je dodala da je potrebno i da se Ujedinjene nacije oglase oko situacije oko Ukrajini.

Predrag Marković, istoričar, govoreći o potpisivanju sporazuma Srbije i Rusije, kaže da smo mi suverena zemlja, što nije često u Evropi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo narod koji nikada u istoriji nije birao lakše puteve... Biti na strani pravde i principa možda košta, ali kroz istoriju bolje zvuči - ocenio je Marković.

Kako dodaje, Srbija iz moralnih razloga nikom ne treba da uvodi sankcije.

#Ilija Kajtez

#Predrag Marković

#Suzana Grubješić