AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić, na kraju posete Japanu, istakla je da je imala važne razgovore u Tokiju i da se nada da će oni doprineti daljem razvoju saradnje dve zemlje, te prenela da je i u razgovorima u Japanu u fokusu bilo pitanje Ukrajine i stava Srbije prema tom pitanju.

- Imala sam dobar sastanak sa japanskim premijerom. Iskoristićemo razgovore da dalje gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom. Kuriozetet na ovim političkim sastancima, pa i sa premijerom, je da nekada deluje kao i da nismo odlazili iz Evrope. Tema Ukrajine je toliko prisutna na sastancima i pozicija i položaj Srbije prema tom pitanju, to jest da li ćemo uvoditi sankcije ili ne, kako nismo još - rekla je Brnabić u izjavi srpskim novinarima.

Istakla je da su sastanci u Japanu bili dobra prilika da još jednom obrazloži principijelnu poziciju Srbije i dodala da će to biti korisno, jer je Japan zemlja gde dolazak investitora zavisi od preporuke vlade.

- Bilo je korisno videti se sa premijerom Japana i obrazložiti našu poziciju. I juče na radnom doručku sa predstavnicima parlamentarne lige prijateljstva Japana i Srbije, takođe sam imala prilike da govorim o ovim stvarima, obrazložim principijelnu i jasnu poziciju Sbrije, što će, nadam se, doprineti da se naša pozicija bolje razume, da nema nikakve efekte na dodatne investicije Japana - kazala je ona.

Foto: Tanjug AP/Kiyoshi Ota

Rekla je da se vraća u Srbiju sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vesti s tim u vezi pred nama, ako ne u ovoj, svakako u idućoj godini.

- Japanska politika je dosta drugačija od one u Evropi i drugim krajevima sveta. Ne vrše pritisak, ali su zainteresovani da čuju kakva je naša pozicija, zbog čega nismo uveli sankcije, kako se naša pozicija poklapa sa njihovom, a ona je u suštini ista. Ni mi nismo neutralni po tom pitanju. Naša pozicija je jasna, pridružili smo se rezolucijama UN i deklaracijama EU, osudili agresiju. Naše Ministarstvo spolnih poslova je jasno reklo da nećemo priznati rezultate referenduma. Jedina razlika je što ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji. Imamo za to dobre obrazložene razloge. Bilo je dobro da se to objasni - istakla je ona.

Poručila je da će Srbija dati sve od sebe da dalje gaji i ulaže u odnose sa Japanom, jer su oni bitni politički i ekonomski.

Poziv japanskoj carskoj porodici i premijeru da posete Srbiju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerom Japana Fumiom Kišidom u Tokiju, da je otvoren poziv japanskoj carskoj porodici da poseti Srbiju, a da je poziv za posetu uputila i svom japanskom kolegi. "Imamo otvoren poziv za carsku porodicu da poseti Srbiju, ja sam taj poziv ponovila i premijeru Kišidu. I njemu sam uputila poziv da poseti Srbiju", rekla je Brnabić novinarima. Dodala je da je ranije danas imala sastanak sa bivšim ministrom spoljnih poslova, a sada ministrom za digitalizaciju Japana, koji je 2019. godine posetio Srbiju. "Razgovarali smo o tome da bi bilo dobro da potpišemo sporazum o saradnji japanske Agencije za digitalizaciju i naše Kancelarije za IT i eUpravu i to će možda biti prilikda da on ponovo poseti Srbiju", rekla je Brnabić. Poručila je da će dati sve od sebe da nastavimo da gajimo i ulažemo u odnose Srbije i Japana, jer su našoj zemlji važni ti odnosi, i ekonomski i politički.

#Ana Brnabić

#Japan