AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji danas su održani lokalni izbori u 38 opština od kojih Srbi čine većinu u 10 opština. Biračka mesta zatvorena su u 19 časova, a pravo glasa na izborima imalo je 1,9 miliona birača. Prema prvim rezultatima, ubedljivu pobedu u svih deset opština odnela je Srpska lista. Rezultate izbora komentarisali su za TV Pink predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Foto: TV Pink

21:47 - Zoran Milivojević je zaključio da se pobedom Srpske liste afirmiše politika Srbije i njeni stavovi i jača borba za odbranu nacionalnog interesa. Milovan Drecun je podvukao da Srpska lista predstavlja državu Srbiju i njenu pobedu. Petar Petković se složio sa Drecunovom izjavom i istakao da su mnogi hteli da izborni proces postane kamen spoticanja na KiM, ali da su izbori postali faktor jedinstva srpskog naroda.

21:46 - Petar Petković je objasnio da je sistem takav da se nakon prebrojavanja glasova, formiraju parlamenti i biraju gradonačelnici.

21:38 - Milovan Drecun izjavio je da je rezultat Srpske liste izuzetan, te da su opozicine partije i njihovo delovanje obesmisleni.

- Od magle koja je oko njihovih očiju ne mogu da se snađu u politici na KiM. Opozicija je potpuno izgubljena i od nje nema konstruktivnih predloga i spremnosti da se ozbiljno razgovara i da se problemi rešavaju - rekao je Drecun, dodajući da se ovakav stav opozicije prema KiM verovatno neće promeniti ni u narednom periodu.

21:24 - Srpska lista proglasila je pobedu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je im je pobedu. Vučić se javio telefonom u Izborni štab Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici i čestitao im pobedu, a slušali su ga preko spikerfona pristalice i okupljeni građani.

Pročitajte: PREDSEDNIK VUČIĆ čestitao pobedu Srpskoj listi!

21:25 - Milovan Drecun ističe da Samoopredeljenje na lokalnom nivou ima velike šanse, jer su najviše kritikovali kriminal i korupciju u opštinama.

21:14 - Danas je dan srpskog jedinstva i pobeda srpske politike koju predstavlja srpska Vlada, rekao je Dalibor Jevtić iz Srpske liste. U Štrpcu je 99,8 Srba dalo glas Srpskoj listi, što je odličan rezultat - rekao je Jevtić za Pink, dodajući da je pokret Samoopredeljenje najverovatnije ostvario najbolji rezultat kada je reč o albanskoj strani.

- Drugog kruga će sigurno biti i možemo da očekujemo iznenađenja bez obzira na rezultat u prvom krugu. Očekuju se rezultati raseljenih, kako bi slika bila potpuna - rekao je Jevtić.

21:11 - Kada je reč o životu Srba u enklavama, Petković ističe da je situacija značajno bolja nego ranije, te da se u prethodnih pet godina niko nije iselio, što govori o uspešnoj politici Vlade Srbije.

Foto: TV Pink

- Srpske institucije postoje i južno od Ibra i situacija se polako menja. Ovo su treći izbori u poslednjih šest meseci na KiM - bili su predsednički, paralamentarni i sada lokalni. Nema umora za Srbe u južnoj pokrajini - rekao je Petković.

21:08 - Stevan Veselinović predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji rekao je za TV Pink da je sada jedino sigurna izlasnost, te da prigovora do sada nije bilo.

- Izbori su protekli mirno i bez incidenata, te njihova regularnost ne treba da se dovodi u pitanje - rekao je Veselinović.

20:56 - Goran Rakić, lider Srpske liste, je izjavio da je ova lista odnela pobedilu u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, što je dokaz da narod na KiM veruje Srbiji i njenom predsedniku.

- Konačnih rezulatata još nema, ali je pobeda ubedljiva, 9:0 - rekao je Rakić.

Foto: RTV Pink

20:52 - Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, rekao je da je najvažnije da Srpska lista bude jaka, te će i veza sa Srbijom biti jaka, institucije na KiM će biti jake, a samim tim je sprksa perspektiva svetlija.

- Naše je da se svi ujedinimo i da Srbija čvrsto stane iza svojih kandidata. Srpska lista mora da ispuni sve što je obećano, jer je odgovornost velika. Kroz ovu listu biće ostvaren uticaj Beograda - rekao je Petković za TV Pink.

20:45 - Srbija u ovom trenutku mora da izdejstvuje formiranje ZSO, koji je temelj Briselskog sporazuma, a ako ZSO ne bude postojala, nema govora o normalizaciji odnosa, rekao je Drecun.

- Proces normalizacije koji se najavljuje je nemoguć bez ZSO, pa i međunarodna zajednica govori da je obavezno formirati je - rekao je Drecun.

On je objasnio da je Srpska lista direktno prisustvo države Srbije na KiM.

20:37 - Karijerni diplomata Zoran Milivojević je istakao da Srpska lista nije spremna na ustupke koji će ojačati samoproglašenu državnost, te da srpska pozicija jača sa dobrim izbornim rezultatom, a istovremeno se smanjuje uticaj samoproglašenja.

- Deo međunarodne zajednice radi protiv srpskog naroda i to treba da očekujemo i u narednom periodu. Izbori su državno i srpsko nacionalno pitanje, te je Srpska lista nacionalna lista. Sve ostalo je rad protiv države - rekao je Milivojević.

Foto: TV Pink

20:30 - Drecun je istakao da je bitno da oni koji danas budu izabrani rade vredno i pošteno, a da su se građani odličivali za one iza kojih je stala Vlada Srbije.

- Zna narod da će samo takva lista da dovede do poboljšanja života. Drugi su pokušavali da idu sami, ali narod je rekao šta o takvima misli. Svi kandidati na Srpskoj listi moraju da pokažu da su dostojni poverenja građana Srbije - rekao je Drecun.

Foto: TV Pink

20:23 - Igor Simić iz Srpske liste rekao je za TV Pink da je lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić osvojio 80 odsto glasova Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: TV Pink

20:20 - Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za Televiziju Pink da srpski narod mora da ima predstavnike i koji će da rade sa Beogradom i predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ako se otvori prostor Albancima, imaćemo problem jer Srbi neće moći da iskoriste institucije za poboljšanje kvaliteta svog života. Ne trebaju nam soliranja, već dogovor oko statusa KiM. Ovi izbori su presudni jer podižu kapacitet Srba na maksimum, daju priliku da se podigne kvalitet života i omogućuje se nastavak procesa normalizacije odnosa - rekao je Drecun.

Pročitajte još: ZATVORENA BIRAČKA MESTA NA KIM: Izlaznost oko 44 odsto

Pročitajte još: SRPSKA LISTA: Akcije Prištine na Jarinju pokušaj sprečavanja Srba da glasaju na Kosovu!

#Izbori

#Kosovo

#Milovan Drecun

'