AKTUELNO

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da se povodom napada na predsednicu Skupštine Srbije radi o kontinuitetu jednog političkog ponašanja lidera Dveri Boška Obradovića, koje se ne može, kako je rekao, podvesti pod demokratskom.

- Reči je o pokušaju da se kroz provokacije koje su sa aromom nasilja isprovocira vladajuća većina u ovom slučaju predsednica parlamenta neovlašćenim upadam u njenu kancelariju i fizičkim nasrtajem što je nažalost postao manir lidera te političke stranke. Ne zaboravite da je on slične epizode imao i u republičkoj izbornoj komisiji tokom proglašenja rezultata izbora 2016. godine – rekao je Stanković i dodao:

- Nažalost njegova politička grupacija je prilikom protesta ispred vaše televizije sličnu situaciju ponovila napadom na vaše koleginice Maru Dragović i Gordanu Uzelac, od kojih je Gordana zadobila, koliko se sećam, teže povrede. I najzad došao je ovaj incident sa Majom Gojković nakon što je sam Boško Obradović jasno i nedvosmisleno rekao da je spreman na sva sredstva u političkoj borbi. Što onda podrazumeva i da ako su sva sredstva dozvoljena da ponekad od slučaja do slučaja možete koristiti nasilje i agresiju prevesti sa plana oštrih reči na dela. To onda dovodi u pitanje njegovu posvećenost onome što je parlamentarni život i demokratija generalno.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Prema njegovim rečima, što se tiče te rečite ćutnje velikog broja poslanika i poslanica, Stanković smatra da je to prvorazredna moralna i politička sramota.

- Nasilje treba u parlamentarnom životu da bude suzbijeno. U parlamentarnu životu može da bude oštrih reči i debata, ali nikako ne može da bude legitimisan i jezik uvreda i kleveta kome često poseže Boško zovi ćale i drugi predstavnici opozicije, ali još manje može da bude dopušteno to vi koketirate ili primenjujete fizičko nasilje u javnom životu. To ćutanje je zapravo jedan odraz duboke moralne i političke krize jednog dela naše političke elite. I sve se to dešava pred građanima Srbije koji jasno vide zapravo koliko priča o demokratiji nekih poslanika i poslanica postoje neka vrsta farse – navodi Stanković.

Stanković je rekao i to da ovako ponašanje nije odraz koji je primeren nekoj političkoj i intelektualnoj eliti u nekom društvu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Ponavljam još jednom, demokratija je jedna procedura donošenja odluka koja isključuje neku vrstu nasilja i otvara mogućnost da postojite u okviru različitih političkih uverenja i da politička uverenja iskazujete kroz jednu argumentovanu i polemičku raspravu. Ali ono što im je dozvoljeno je da vi pretite, a još manje primenjujete nasilje. To ta priča o podeli na elitu i na neki politički plebs, to je jedna takođe štetna priča, priča koja truje naš javni život i opet je suprotno demokratskim uverenjima, jer u demokratiji su svi jednaki. Stvar je u tome da svakog građanina i građanku jednako uvažavate i da se borite u jednom mirnom procesu za njihovu naklonost – rekao je Stanković i dodao:

- E sada, bes i frustracija kada imate kontinuitet političkih poraza je velika. Nervoza još veća, i želja da se istaknete i podstakne te neke slojeve u biračkom telu da razmišljaju o vama kao lideru, verovatno je neutoljiva. I upravo iz te prevelike ambicije koja je oivičena ličnom frustracijom i proizilaze ovakvi politički akti koji bi kao izolovani slučajevi možda mogli da se podvedu pod neku privremenu iracionalnost. Međutim to ovde, s obziroom na učestalost ponavljanja, i s obzirom na činjenicu da jedan deo javnostti to otvoreno prećutkuje, bojim se da to želi da se ovde ustanovi kao pravilo. Dakle da se odluke ne donose u institucijama, da nemate neko stanje neke normalne komunikacije, da se zna ko je većina, a ko je manjina, nego da politički život polako, ali sigurno izmeštate iz institucija i da legitimišete s vremena na vreme, manje ili više, i političku provokaciju na verbalnom planu, ali i nasilje.

#Boško Obradović

#Dejan Vuk Stanković

#Dveri

'