AKTUELNO

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva, otimanje “plavih šlemova“ i niz zločina, a nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je "sve laž". Izricanje presude obeležila je i duža pauza tokom koje je Mladiću pozlilo, te mu je meren krvni pritisak.

Skandal u sudnici Haškog tribunala - na sramotan i bestidan način sudija Alfons Ori na konstatovanje Ratka Mladića da je sud lažan i da je sve laž, udaljio je bivšeg generala tokom nastavka čitanja presude. Haški tribunal objavio je prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine. Izricanje presude počelo je u 10 časova. Gosti u studio TV Pink (Dragan Anđelković politički analitičar, Vojislav Šešelj predsednik SRS, Nebojša Krstić politički analitičar i advokat Goran Petronijević, Željko Cvijanović, urednik portala "Novi standard", novinar Zoran Ostojić) komentarišu tok izricanja presude.

13:06 - Vučelić smatra da nije postojala namera haškog suda za pomirenjem, već samo namera da osudi i žigoše srpski narod, da ga označi kao zločinački i genocidni.

- Ovo će biti sramnja fusnota u istoriji po ljude koji su osuđeni i koji će umreti u tim zatvorima. To je za mene bolno, jer su oni moji bliski prijatelji, ali je ohrabrujuće to što veći deo sveta vidi šta se dešava - rekao je Vučelić.

Foto: TV Pink

12:58 - Šešelj je podsetio da u statutu nigde nije pomenut "udruženi zločinački poduhvat", te da je Duško Tadić osuđen bez bilo kakvih dokaza da je nešto uradio.

- Pošto nisu imali dokaza u prvom stepenu, u drugom je uveden "udruženi zločinački poduhvat". Dakle, kriv je jer je bio član grupe čiji je pojedini član počinio zločin - rekao je dr Šešelj.

Foto: TV Pink

12:51 - Miodrag Vučelić, glavni i odgovorni urednik Večernjih Novosti istakao je da je u temelju presuda zajednički zločinački poduhvat, pojam koji je isforsiran i koji nikad nije dokazan.

- Nikada ništa nije dokazano, ili je falsifikovano. Ovo je čisto anti-srpska presuda - smatra Vučelić.

Foto: TV Pink

12:33 - Šešelj je ocenio presudu kao "klevetu", ali da se nada da će Mladić dočekati drugostepenu presudu.

12:10 - Ostojić ističe da će mnogo vode proteći Savom i Dunavom dok se zločinci ne osude, buduči da se godinama negiralo da je zločina uopšte bilo. Šešelj se ne slaže sa tim da su se zločini negirali. Mesec dana pre pada Srebrenice, kako je rekao, Orić i njegov štab su iz nje izvedeni, kako je ne bi branili. Srebrenica je mogla da se odbrani, ali je odlučeno da se to ne čini, što znači da je sve isplanirano.

- Mladić je delio čokolade kada je ušao u Srebrenicu, što znači da nije imao zločinačke namere. Pregovaralo se da se muslimani vrate, oni su odbili kako bi izgledalo kao da su proterani - podsetio je dr Šešelj.

Foto: TV Pink

12:03 - Cvijanović smatra da će bošnjačka strana pokušati da iz presude izvuče dobitke. Šešelj smatra da sve tačke govore da je zločine izvršio u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. Presuda je, smatra, politička, koja će najviše uticati na Republiku Srpsku.

- Sudija sudi osumnjičenima, a javnost sudijama. Zato će uvek postojati kritike na ovu presudu - rekao je Šešelj.

Foto: TV Pink

12:00 - Sud doneo odluku - DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA

Mladić nije kriv po tački jedan - genocid, ali da jeste po tački dva - genocid, zločin protiv čovečnosti, 3. progon, 4. istrebljenje, 5. ubistvo, 6. ubistvo, kršenje zakona i običaja ratova, 7. deportacija, 8. nehumano delo prisilnog premeštanja, 9. terorisanje, 10. protivpravni napadi na cicile, 11. uzimanje talaca

11:57 - Željko Cvijanović, urednik portala "Novi standard" smatra da je haški tribunal imao zadatak da donese presudu o krivcu za rat, ali da bi Tuđman i zapadni lideri prošli gore od srpskih da se toga držao.

11:53 - Optuženi imao nameru da ostvari cilj udruženog zločinačkog poduhvata, zaključio je predsedavajući sudija

Veće je konstatovalo da je optuženi doprineo zločinačkom cilju tokom svake faze poduhvata.

Foto: TV Pink

11:39 - Šešelj je istakao da ovakvo ponašanje sudije govori o njemu samom.

- On je nacista, ponaša se užasno prema ljudima. Kada sam štrajkovao glađu, terao je da me na silu hrane - podsetio je Šešelj.

Foto: TV Pink

11:30 - Sud na kratko prekinuo čitanje presude. Mladić udaljen iz sudnice

General Ratko Mladić udaljen je iz sudnice, te će se izricanje presude nastaviti bez njegovog prisustva. Mladiću je pozlilo i uprkos visokom pritisku, sudija je insistirao da se nastavi sa čitanjem presude, na šta je Mladić prokomentarisao da je čitav sud lažan. Mladić je sproveden u prostoriju gde postoji kauč, i odakle će moći da prati izricanje presude, naveo je predsedavajući sudija.

Foto: TV Pink

11:16 - Anđelković smatra da iza rata u BiH stoje SAD, te da su "krčkali bosanski lonac dok nije eksplodirao".

- Naša je krivica što nismo uspeli da se snađemo, ali nismo odgovorni za izazivanje rata - kaže analitičar.

Krstić smatra da se sukob ne dobija bez snažne podrške velikih sila - bili smo u konfliktu čak i sa Moskvom.

- Bili smo u totalnoj konfuziji i sa serijom pogrešnih procena. Treba da razgovaramo o tome šta dalje i kako da dalje hendlujemo život države i naroda, jer će današnja presuda ostaviti jak ožiljak - kaže Krstić, dodajući da se Mladić godinama krio iza države, koja je zbog toga trpela sankcije.

Foto: TV Pink

11:12 - Pozlilo Mladiću

Lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže. Prema podacima iz sudnice, Mladićev pritisak je skočio na 180/80 tokom izricanja presude.

Lekari i medicinska sestra tri puta su merili pritisak Ratku Mladiću. Svaki put je bio visok, kako je rekao advokat odbrane, i to u crvenom.

- Tražimo od vas da prekinete sa zasedanjem ili da pročitate rezime i iznesete presudu - rekla je odbrana, navodeći da je situacija sa pritiskom opasna po Mladićevo zdravlje. Predsedavajući sudija je rekao da je sudsko veće dobilo od lekara informacije koje su ga navele da ne odustane od čitanja presude.

11:07 - Anđelković ističe da je Haški tribunal geopolitički istrument, da nije reč o međunarodnom tribunalu. Amerikanci su, kako je podsetio, u Iraku za dan ubili po nekoliko hiljada ljudi, a njima danas niko ne sudi. Upravo zato je jasno da je reč o potpunoj farsi.

- Iz geopolitičkih razloga sudi se Srbima, povremeno i drugima da bi se farsa zataškala - istakao je Anđelković.

Šešelj smatra da sud nije uspostavljen radi pravde, već radi uspostave mira, te da ispunjava politički zadatak. Sud je trebalo da oformi nadležni organ, što Savet bezbednosti nije.

Ostojić smatra da pravosuđe na ovim prostorima nije bilo u stanju da sudi zločincima i da je loša strana svega to što se optuženici ispraćaju u Hag kao heroji.

Foto: TV Pink

10:51 - Novinar Zoran Ostojić istakao je da je važno da se zločinci kazne, kako bi se izbegao osećaj kolektivne krivice, te da je napravljen prvi korak - čak i oni koji Mladića smatraju herojem, priznali su da je bilo zločina. Petronijević je podsetio Ostojića da je zaključeno da nije bilo zločinačke namere, nakon čega se povela rasprava o tome koliki je broj ubijenih muslimana. Ostojić tvrdi da je ubijeno dve trećine njih.

Foto: TV Pink

10:51 - Petronijević je istakao da mora postojati namera da bi se izvršio genocid. Tuđmanova izjava "učinite sve da Srbi nestanu" nije označena kao genocidna namera od strane Haga, te je bitno zapitati se ko manipuliše brojem žrtava i ko izvrće čitavu situaciju na štetu Srba.

- Pakuje se sve kako bi se Srbima pripisala odgvornost za nešto što nisu počinili - rekao je Petrnijević.

10:41 - U presudi Karadžiću Šešelj je bio zločinac, a nekoliko dana nakon izricanja njegove presude, Šešelj je oslobođen, podsetio je Petrnijevič na paradoksalnu situaciju.

Foto: TV Pink

Nebojša Krstić podseća na disbalans kada je reč o suđenju Hrvatima i Bošnjacima, što stvara osećaj nepravde kod građana. Postoje, kako je istakao, dobri momenti, odnosno ne postoji slaganje da se dogodio genocid.

- Genocid se od pravnog termina pretvorio u politički. Olako se manipuliše i zloupotrebljava najteža pravna optužba. Mladić je postao simbol sukoba. Pretvorio se u najvećeg zločinca i krivca, a Srbija će nositi posledice toga - kaže Krstić, dodajući da treba da se potrudimo na sve načine da popravimo imidž u svetu.

Šešelj smatra da se genocid nije dokazao ni kod jednog srpskog optuženika. Streljano je kako tvrdi oko 1.000 muslimana, a ne 7.000 kako se tvrdi. Muslimana po popisu iz 90-ih bilo je 2.000.000, što znači da se ne može govoriti o genocidu, čak i ako je pobijeno 7.000 ljudi.

- Nije postojala specijalna namera, pa ni genocid - rekao je Šešelj.

10.35 - Genocid nije bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata

Veće je konstatovalo da je Mladić bio na raznim položajima u JNA i od maja 1992 bio na dužnosti glavnog komandatanta vojske RS.

10:31 - Sudsko veće razmatra tačku optužnice koja se tiče Srebrenice.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Interesovanje za izricanje presude je veliko, pa tako oko 300 predstavnika medija prati dešavanja u Hagu.

10:30 - Krstić je istakao da će ostati ožiljak na licu srpskog naroda, te da se danas sudi pojedincu da čitav narod ne bi ispao zločinački.

Foto: TV Pink

10:27 - Anđelković smatra da iza Haškog tribunala stoje SAD koje su i učestvovale u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a Srbija može da reaguje tako što će optužene tretirati kao heroje.

- Oni su političke žrtve i treba da se ponašamo kao Francuska prema Jovanki Orleanki - smatra Anđelković.

Foto: TV Pink

Pročitajte još: DARKO MLADIĆ ZA PINK: Pravne analize su pokazale da tužilac NEMA NIJEDAN DOKAZ protiv mog oca! (VIDEO)

10:19 - Šešelj je podsetio da su se pojedinci utrkivali u tome ko će pre otići u haški tribunal i lažno svedočiti protiv srpskih oficira, komandanata.

- Obrukali smo se mi Srbi! - rekao je dr Šešelj.

10:14 - Nebojša Krstić, politički analitičar, podsetio je da je Haški tribunal imao za cilj da kazni zločince i da otvori mogućnost da čitav region dobije vrstu perspektive i dovede do pomirenja.

- Umesto kažnjavanja krivaca, stvorio se osećaj nepravde, političkog, a ne pravničkog činjenja, jer sud nije ni doneo smirenje - rekao je Krstić za Pink.

Foto: TV Pink

On je istakao da je i Karla Del Ponte znala da su svedoci ubijani, ali da za to nije mogla da nađe dokaze.

- Da je Mladić otišao ranije u Hag, da se nije krio, sada bi bio zdraviji i lakše bi se branio. Kao što se Šešelj nije krio i otišao je u Hag uz trubače - rekao je Krstić.

10:10 - Advokat Goran Petronijević podsetio je da se Mladiću stavljaju na teret događaji iz šest opština i za genocid, koji se nije ni dogodio.

Foto: TV Pink

10:07 - Gost Televizije Pink Dragan Anđelković politički analitičar smatra da će presuda biti drakonska. Dr Vojislav Šešelj, predsednik SRS, istakao je da sudija Alfons Ori nikada ne čeka dugo na presudu.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

10:06 - Počelo je čitanje presude haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

Pročitajte još: Danas prvostepena presuda Ratku Mladiću

#Nebojša Krstić

#Presuda

#Ratko Mladić

#Vojislav Šešelj

'