AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na konferenciji Atlantskog saveta o Zapadnom Balkanu, koja se sutra održava u Vašingtonu.

On će, tokom boravka u Vašingtonu, razgovarati sa visokim američkim zvaničnicima i šefovima diplomatija regiona.

Očekuje se da ta konferencija, "Oblikovanje budućosti Balkana u eri neizvesnosti", koja će okupiti političare i stručnjake sa obe strane Atlantika, pruži podsticaj novoj balkanskoj politici u SAD, u partnerstvu sa Evropskom unijom, očekuju u Atlantskom savetu.

RUSIJA BRANI SRPSKE INTERESE: Ako Brisel uključi Kondolizu Rajs u dijalog sa Prištinom, Beograd će zastupati Sergej Lavrov?

Ta nevladina organizacija, koja treba da objavi svoj izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, predlaže se uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, kao i "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson smatra da bi SAD trebalo da se angažuju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da imaju aktivniju u regionu. On kaže i da je neophodna aktivnija uloga SAD u regionu jer, kako je upozorio, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će ministar Dačić, takođe, biti na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu, kao i na radnom ručku o Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije imaće, kako se navodi, u četvrtak 30. novembra, bilateralni sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Istog dana ministar Dačić će u Beloj kući učestvovati na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova regiona sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD-a Herbert Rejmond Mekmasterom.

#Ivica Dačić

#Poseta

#Vašington

'