AKTUELNO

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu predlog Zakona o verskim slobodama, kojim se prvi put jasno i pravno garantuje da ce Srpska pravoslavna crkva nesmetano postojati na Kosovu i Metohiji u punom svom obliku.

- Značajno je to da se u zakonu navodi da je pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji, njeno sveštenstvo i monaštvo sastavni deo Srpske pravoslavne crkve. Crkvi ce biti omoguceno neometano upravljanje kompletnom imovinom sa kojom raspolaže, ali i da će imati određene povlastice kada su u pitanju carine i dažbine na Kosovu i Metohiji - rekao je poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić.

Prema njegovim rečima, to je veliki uspeh, kako za SPC tako i za celokupan srpski narod, jer, kako ističe, zakon isključuje promenu u statusu i nazivu za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM.

- Zakonom se takođe garantuje da niko neće imati pravo da polaže pravo na ime, pecat, grb ili svojinu koja se nalazi u vlasništvu SPC, a da ce predstavnike SPC prema institucijama na Kosovu imenovati sama SPC, tako da niko neće moći samostalno da bira sa kim ce razgovarati ispred SPC - objasnio je Simić.

On istice da su u izmenama zakona iz 2006 godine, iz vremena Unmik administracije, pomoć pružili predstavnici medunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji.

- Najveću podršku Srpskoj listi u promeni zakona o verskim slobodama dali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji su na kraju imali konačnu reč u prihvatanju promena - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, predstavnici albanske opozicije bili su protiv promena zakona koje se tiču SPC, a mnogima je smetao i sam naziv srpske crkve na KiM.

#Igor Simić

#Kosovo

#Srpska pravoslavna crkva

'