AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na svom profilu na Fejsbuku.

Objavu Malog prenosimo u celosti:

- Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić je, čini mi se, malo pretraživao internet, pa je na njega najjači utisak ostavila vest iz 2012. godine – „Neće biti novca za plate i penzije...“.

Nije ga bilo, Aleksiću, jer je u kasi u tom trenutku kada su javnim finansijama upravljali ljudi vašeg političkog senzibiliteta, levo orijentisani ka svom džepu, ne ideološki, bilo tek osam milijardi dinara.

Taj novac nije bio dovoljan čak ni za penzije, dovoljan je bio samo da najavi bankrot Srbije koji je bio neizbežan sa nezaposlenošću od skoro 26 odsto, za investicijama od tek nekoliko stotina miliona evra, kursom dinara koji je u nekoliko godina prema evru oslabio sa oko 80 na 120 dinara pa nužno devastirao kvalitet života naših građana, sa politikom koja nas je vodila u ekonomski ambis.

Guglajte još malo, Aleksiću. Najvažnija vest koju ćete naći je da se Srbija od tada izvukla iz blata u koje su je uvukle garniture nestručnih politikanata poput Vas koji bi danas da se opet domognu neke funkcije. Nema druge šanse za one koji su pokazali da im je dobrobit ove zemlje na poslednjem mestu, za one koji su tako plastično pokazali da im je dobrobit građana ove zemlje demagoška krilatica na papiru dok su njihovi računi bili sve prazniji.

Danas, u odnosu na vreme o kome ste govorili imamo gotovo 400.000 zaposlenih više, nezaposlenost je na istorijskom minimumu, strane direktne investicije beleže rekorde sa prilivom od 4,4 milijardi evra prošle godine, a plate i penzije – pa, rastu.

Predvidivost poslovnog ambijenta, atraktivnost tržišta, odgovorna ekonomska politika koja je dovela Srbiju do ekonomskih parametara koji su poželjni investitorima donela nam je razvoj, sigurnost, stabilnost, finansijske reforme, rast značaja na međunarodnom tržištu i rast ugleda zemlje čija je ekonomija najbrže rasla u Evropi u 2022. godini.

Danas na računu imamo 600 milijardi dinara, javni dug držimo pod kontrolom mastrihtskog okvira na 52,5 odsto što je jedna stabilna, zelena grana u odnosu na evropski prosek javnog duga od oko 95 odsto.

Danas u Srbiji nemamo Vas i Vama slične na vlasti i zato imamo rezultat koji građani vide.Ne, nema nikakve bojazni više ni za plate ni za penzije u Srbiji. To Vam je stara vest kreatora Vaših ekonomskih politika. Znam da ste u srednjoj skoli morali na popravni te da ste jedva dobijali dvojke. Izgleda da su Vam i za to progledali kroz prste jer za ovo što pokušavate to je ipak nedovoljno.

Morate još jednom na popravni.

Elem, danas plate i penzije nisu samo stabilne i sigurne nego se i povećavaju, a ove Vaše stare vesti zaborava nemaju. Srećom, i ne ponovile se, završava ministar Mali.

#Siniša Mali