AKTUELNO

Prošle nedelje Skupština Republike Srpske usvojila je nacrt o izmenama Krivičnog zakonika kojim se klevete i uvrede ponovo definišu kao krivično delo, čime je ova tema ponovo postala aktuelna.

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, govoreći o ovoj temi kaže da je kleveta ukinuta u našem zakoniku 2012. godine, ali da postoji mogućnost naknade štete u parničnom postupku, ako su nečiji čast u ugled zaista povređeni.

- Kod nas okrivljeni ne može krivično odgovarati, ali može se voditi parnični postupak. To je sada ostalo da se utvrdi da li je postojala materijalna ili nematerijalna šteta - navela je Božilović Petrović za Novo jutro TV Pink.

Božilović Petrović istakla je da postoji i dalje krivično delo uvrede.

Kod uvrede imamo dva elementa. Da je po objektivnom kriterijumu to uvreda i po subjektivnom da postoji namera da se neko omalovaži. Ako ne postoji neki od ova dva elementa, ne postoji ni uvreda.

Foto: TV Pink Printscreen

Nikola Dumnić, advokat, govoreći o tome koliko je teško dokazati uvredu kaže da da bi se to desilo treba da bude ostvaren subjektivni element, odnosno namera da se neko uvredi.

- Objektivna okolnost je da je to dovelo do povrede časti i ugleda oštećenog lica... Specifično je da je za to krivično delo zaprećena samo novčana kazna - naveo je Dumnić.

Dumnić je istakao da je razlika između klevete i uvrede i u tome što kleveta mora sadržati neistinitu informaciju.

Dejan Anđus, novinar, osvrnuo se na presudu Draganu J. Vučićeviću, glavnom i odgovornom uredniku Informera, rekavši da se u pojedinim medijima potencira želja da on ode u zatvor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Unapred se pravi situacija teorije zavere ako ne ode u zatvor. Prvo, da oštro protestvujem protiv toga da novinar za iskazana dva tvita ode u zatvor - kazao je Anđus i dodao da Jugoslav Ćosić pokušava da se izvuče iz cele situacije.