AKTUELNO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija garant stabilnosti u regionu zato što ima jaku vojsku."Da biste branili zemlju morata da imate jaku vojsku i mi jesmo garant stabilnosti u regionu zato što smo jaki, a ne zato što smo slabi", kazao je Vulin u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika opozicije zbog čega je povećan budžet za vojsku.

Vulin je istakao da nije Srbija jedina koja je podigla učešće budžeta za vojsku, navodeći da je to uradila i Hrvatska, koja je udeo vojnog budžta u budžetu povećala sa 1,23 na 1,30 odsto.

- Mi nema o razloga da se plašimo, ali moramo da pratimo šta se dešava oko nas - kazao je ministar.

Kako je naglasio, Slovenija je povećala odbrambeni budžet za 48 miliona evra, Češka za 235 miliona evra, Slovačka za 110 miliona evra, Švajcarska ; za 200 milona evra.

Vulin je naveo da nije pitanje zašto se Srbija oprema i modernizuje, već je to možda pitanje za druge zemlje koje su mirnije i manje ugrožene, ali i one koje su članice velikih vojnih saveza.

- Misliti o Srbiji kao o zemlji oko koje će večno cvetati ruže i da nikada neće moći da dodje do nečega što ugrožava našu bezbednost jeste u najmanju ruku neodgovorno. Ne možete to da kažete na Balkanu nikada - kazao je Vulin, dodavši da je za mir potrebno dvoje, a za rat samo jedan.

On je istakao da je za sve tri osnovne misije vojske – odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć civilnim organima vlasti kada dodje do elemetarnih nepogoda, budžet za 2018. povećan.

- Povećali smo novac i za učešće u mirovnim misijama, a vraćamo i sektor civilne odbrane da bi mogli da učestvujemo u većoj pomoći ako se dese prirodne katastrofe - rekao je Vulin.

#Srbija

'