AKTUELNO

U Moskvi su se, nakon sastanka koji je trajao više od dva sata, obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

U Moskvi je danas, nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisan niz sporazuma, među kojima i ugovor o većoj isporuci gasa za Srbiju.

Foto: Tanjug

Ministri energetike Srbije i Rusije, Aleksandar Antić i Aleksandar Novak potpisali su Protokol o izmeni sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, od 13. oktobra 2012. godine.

Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i prvi čovek "Gasporma" Aleksej Miler.

Ministri privrede dve zemlje, Goran Knežević i Maksim Oreškin potpisali su Zajedničku deklaraciju vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti modernizacije privrede.

Foto: TvPink Printscreen

Memorandum o saradnji u oblasti turizma između srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ruskog Ministarstva kulture potpisali su ministri Rasim Ljajić i Vladimir Medinski.

Foto: TvPink Printscreen

Ministar Ljajić potpisao je i sa predstavnikom Kurske oblati Sporazum između ministarstva na čijem je čelu i Administracije Kurske oblasti o uspostavljanju međunardonih i spoljno ekonomskih veza u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Nešto pre 15 sati u Moskvi je počeo sastanak dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina koji je trajao više od dva sata. Nakon razgovora, predsednici su se obratili medijima.

Foto: TvPink Printscreen

Predsednik Rusije istakao je da je razgovor sa srpskim predsednikom prošao, kao i uvek, prijateljski.

- Sastajali smo se i ranije i uvek smo isticali da delimo stavove srpske Vlade, a u februaru 2018. godine naše zemlje će slaviti 180 godina diplomatskih odnosa. Tokom razgovora fokusirali smo se na ekonomiju i trgovinsku razmenu - rekao je Putin.

On je rekao da se nada novim projektima, a prioritetna oblast ostaje energetika.

- Srbija će, sem velikog tržišta našeg gasa, postati i tranzitna. Naše kompanije odlično posluju u Srbiji, pre svega Luk oil i Gasprom. Radimo na jačanju delovanja u infrastrukturnim projektima, pre svega u razvoju železničkog saobraćaja. Kreditno-bankarska sfera u Srbiji je već razvijena i radićemo na povećanju i poboljšanju poslovnih veza - rekao je Putin.

Foto: TvPink Printscreen

Tokom pregovora sa srpskim predsednikom, kako je istakao, govorilo se o kulturno-humanitarnoj saradnji, podsećajući na saradnju na izgradnji Hrama Svetog Save i posete ansambla "Aleksandrov" Beogradu.

- Dogovorili smo se da jačamo kontakte između ljudi, da radimo na turizmu. Upravo zato smo potpisali memorandum o saradnji u ovoj sferi. Vučiću sam potvrdio da će Rusija da pruža podršku Srbiji u svakom smislu - rekao je Putin zahvaljujući predsedniku Srbije na konstruktivnom razgovoru.

Predsednik Rusije rekao je da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat Turski tok.

- Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa - poručio je Putin.

On je na konferenciji za novinare ocenio da su razgovori protekli u otvorenoj, prijateljskoj atmosferi i da su bili produktivni i da su obuhvatili čitav spektar tema. U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da je u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostifgle dve milijarde kubnih metara a da bi sledeće mogle da dostignu i 3.5 milijarde. Naveo je takođe i da u okviru saradnje “Gaspromnjeft” nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi , a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

Prema njegovim rečima, takođe pođednako je važna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj oblasti i naglasio da robna razmena beleži siguran rast. Ove godine ta razmena je, prema Putinovim rečima, povećana 26 odsto.

- Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara doks u srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde dolara - rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je Ruske železnice uz pomoć kredita RF od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru. Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

- U toku su konsultacije a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma - rekao je Putin.

Vučić Putinu poklonio ćilim, ruski predsednik ikonu Svetog Save

Predsednik Srbije i predsednik Ruske Federacije razmenili su poklone prilikom sastanka koji su imali u Kremlju. Predsednik Srbije je Putinu poklonio pirotski ćilim, dok je ruski predsednik Vučiću darovao ikonu Svetog Save. Reč je o ikoni nađenoj na ruskoj teritoriji, a Putin je Vučiću poklonio ikonu kao ličnu donaciju Hramu Svetog Save u Beogradu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, razvija se i saradnja u kulturno-humanitarnoj sferi i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je u jednom delu Beograda podignuta spomen-ploča u čast hora Aleksandrov.

Predsednik Srbije je istakao da su Rusija i Srbija oduvek imale prijateljske odnose, te da se naša zemlja nikada neće mešati u unutrašnje poslove Rusije.

- U političkom smislu, Srbija će uvek biti zahvalna Putinu, pre svega jer je Rusija stavila veto na rezoluciju UN čime je sprečeno da srpski narod dobije žig genocidnog. Zahvaljujući Rusiji i Putinu u Srbiji još možemo da se borimo za KiM, naravno mirnim putem. Srbija jeste na putu ka EU, ali je i vojno neutralna, a zahvaljujući podršci Putina uspeli smo da obnovimo avijaciju i očuvamo status vojno neutralne države - rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio jer Srbija nema problema sa isporukom i kupovinom gasa, kao što je to nekada bio slučaj. Robna razmena izmešu Srbije i Rusije je, kako je istakao, u razvoju iz godine u godinu, a mogućnosti za njeno povećanje su sve bolje.

Foto: TvPink Printscreen

- Govorili smo i o vojnoj saradnji. Srbija je zainteresovana za kupovinu novih aviona i helikoptera - rekao je Vučić, dodajući da, iako je Srbija mala, nikada nije niti će uvesti sankcije Rusiji ili joj okrenuti leđa.

Predsednik Srbije čestitao je predstojeću Novu godinu i Božić građanima Rusije, a građanima Srbije poručio je da su razgovori sa Putinom bili sadržajni i konstruktivni, da je poverenje između dve države učvršćeno i da će se raditi na maksimalnom poboljšanju odnosa. On je najavio da će se Srbija intenzivno uključiti u obeležavanje Kaljingradske bitke i istakao da je pozvao Vladimira Putina da poseti Beograd 2019. kada će biti završen i Hram Svetog Save.

- Imali smo odlične razgovore i nadam se nastavku plodonosne saradnje između Rusije i Srbije - rekao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Predsednici Srbije i Ruske Federacije su pred početak sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom dvoipočasovnog sastanka.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio:

Drago mi je da vas pozdravim - imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Foto: Pink.rs

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

- Zahvalan sam na svemu što ste učinili - Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate - rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi. Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

Foto: Pink.rs

Predsednik Srbije je još ranije najavio da će taj sastanak biti najduži do sada i trajaće više od dva i po sata, a obuhvatiće više tema, među kojima su i razvoj ekonomskih odnosa, ističući da ima puno naših radnika koji u Rusiji rade, za naše i ruske firme, i da će se razgovarati i o njihovom statusu.

Vučić navodi da će se razgovarati o daljim međusobnim trgovinskim odnosima, o uvećanju robna razmena koja je dobra i koja se, kako kaže, u 2017. godini oporavila.

Predsednik Srbije je naveo i da će biti potpisani sporazumi vezani za gas, da će se razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, o Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu, o Kataloniji i svemu što se zbiva u Evropi i svetu.

Foto: Pink.rs

Na sajtu Kremlja je objavljeno da će dvojica predsednika razgovarati o daljem unapređenju strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

Foto: Tanjug

Na dnevnom redu biće i međunarodna pitanja. Predviđeno je potpisivanje više sporazuma, a dvojica predsednika će se posle sastanka obratiti medijima.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Moskva

#Sastanak

#Vladimir Putin

'