AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ministrom transporta i logističkih usluga Kraljevine Saudijske Arabije Salihom bin Naserom Al Džasirom, a sagovornici su istakli da postoji ogroman potencijal za razvoj saradnje dve zemlje.

Ministar Vesić je izrazio nadu da će ovaj sastanak rezultirati konkretnom saradnjom Srbije i Saudijske Arabije, u oblasti infrastrukture i transporta, budući da predstoje veliki projekti na kojima bi učešće mogle da uzmu i arapske kompanije.

"Mi smo dve fizički udaljene zemlje, ali smo kroz istoriju sarađivali blisko i mislim da je vreme da sarađuemo još bliže. Sama poseta ministra Al Džasira našoj zemlji je dokaz da Saudijska Arabija želi saradnju sa Srbijom", rekao je Vesić.

On je istakao i da je cilj Srbije da bude logistički hab ovog dela Evrope, te da su kompanije dobrodošle u našu zemlju.

Ukazao je i da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnom tržištu sa brojnim zemljama, zbog čega je dobra investiciona destinacija i za ulagače sa Bliskog istoka.

Posebno je istakao značaj inicijative „Otvoreni Balkan“ u okviru koje će uskoro profunkcionisati jedinstveno tržište između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u očekivanju da se tome pridruže i Crna Gora i BiH, što će, takođe, značiti „poziv“ investitorima da ulažu u ovaj region.

Foto: Predrag Mitić

Vesić je ministru AL Džasiru predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji se realizuju u Srbiji ili se njihova realizacija uskoro očekuje, pre svega kada je reč o izgradnji brzih puteva i pruga.

"Razgovarali smo o tome kako se grade brze pruge. Oni imaju 5.000 kilometara pruga, a mi 3.400 kilometara. Razgovarali smo našem iskustvu u izgradni brzih pruga i šta učiniti kako bi se se saradnja intenzivirala", rekao je Vesić.

Ministar AL Džasir je istakao da je Saudijska Arabija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Srbijom, u oblasti svih vidova transporta.

"Imali smo plodonosne razgovore, o bilateralnim odnosima i mogućnostima za produbljivanje naše saradnje, u oblasti aviosaobraćaja, železnice i logistika. Imamo plan da naše odnose podignemo na viši nivo", rekao je Al Džasir. On je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan bilateralni sporazum u oblasti avio saobarćaja, koji bi omogućio direktne letove nacionalnih avio-kompanija dve zemlje, između Beograda i Rijada.

Foto: Predrag Mitić

AL Džasir je pozvao ministra Vesića u posetu Rijadu, dodajući da bi to možda mogla da bude prilika da se takav sporazum parafira, a svakako da tamošnjim privrednicima predstavi projekte koji se provode u Srbiji, jer postoji interesovanje za ulaganja u Srbiju.

Vesić je podsetio da su pregovori o dirketnom avio-prevozu između dve zemlje počeli još 2019. godine, te da je potrebno rešiti određena politička pitanja u preambuli, pre potpisivanja dokumenta.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu, u skladu sa dobrim odnosima koje imamo, taj problem biti rešen i ugovior potpisan. Kao što čemo sarađivati u brojnim oblastima", rekao je Vesić.

On je dodao da i današnji susret pokazuje kakva je pozicija Srbije u svetu.

"Upravo nam je ovo pokazatelj koliko je dobra politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić. To je politika saradnje sa svima, u okviru koje sa svima gradimo dobre odnose u interesu Srbije i svih građana", zsključio je ministar Vesić.

Autor: