AKTUELNO

Ministar Stefanović odgovorio je na Jeremićeve tvrdnje.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da tvrdnje Vuka Jeremića da je borba protiv korupcije i kriminala lažna i da se ljudima zbog neosnovanog hapšenja isplaćuju ogromne odštete ne samo da predstavljaju brutalne neistine, već pokazuju da predsednik Narodne stranke verovatno misli da vreme kada je on bio na vlasti još nije prošlo.

"Možda zbog pukog neznanja, a možda i zbog želje da svesno obmane javnost, Jeremić očigledno misli da su njihove metode 'borbe' protiv kriminalaca i dalje aktuelne. Na sreću građana Srbije, a na njegovu žalost, to vreme je prošlo" istakao je Stefanović i dodao: "Da bi pokazao kakve su optužnice podizane pre 2012. godine, navešću samo nekoliko primera kada je iz budžeta Republike Srbije, tačnije od novca svih građana, zbog nemara i prividne borbe protiv kriminala, isplaćeno više stotina miliona dinara okrivljenima i njihovim braniocima".

Tako potpredsednik Vlade Srbije  precizira da je, na primer, u slučaju "stečajne mafije" sud dosudio da se okrivljenima i njihovim braniocima, na ime naknadna troškova krivičnog postupka, isplati 285 miliona dinara, jer je taj postupak, koji je započet krajem 2006. godine, okončan donošenjem oslobađajuće presude.

Takođe, u slučaju "saobraćajne mafije" sud je dosudio da se okrivljenima i njihovim braniocima isplati oko 24 miliona dinara, dodao je Stefanović.

"Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu prošle godine donelo je oslobađajuću presudu Sretenu Jociću kome je po nalogu suda moralo da bude isplaćeno 11 miliona dinara. Ovaj postupak je započet 2009. godine. Zbog neutemeljenih optužnica i Mihalju Kertesu je moralo da bude isplaćeno 23 miliona dinara, pošto je sudskom odlukom odbijena optužba u slučaju koji je započet 2007. godine" ukazao je Stefanović.

Dodaje da su to samo neki od primera koji pokazuju koliko su "ozbiljno pristupali borbi protiv kriminala i korupcije Jeremić, Janković, Đilas i njima slični dok su vladali Srbijom".

Za razliku od njihovog vremena, ističe Stefanović, policija se sada u saradnji sa nadležnim tužilaštvima iskreno bori sa svim kriminalcima.

- Više nema zaštićenih i selektivnih hapšenja. Vreme vladavine Demokratske stranke kada ozbiljni kriminaci ne samo da nisu hapšeni, već su bili ugledni građani i najveći investitori u Srbiji je prošlo. Sada se hapšenja ne završavaju pravosnažnim oslobađajućim presudama - poručio je ministar unutrašnjih poslova.

#Nebojša Stefanović

#Vuk Jeremić

'