AKTUELNO

Na lokalnim izborima u četiri opštine u nedelju uveče SNS u proseku osvojio 69,3% glasova. Na istim biračkim mestima na parlamentarnim izborima 2016. naprednjaci imali 56,2%, dok je na predsedničkim izborima aprila ove godine Vučić dobio 65,2% glasova.

Srpska napredna stranka više nego ubedljivo je u nedelju pobedila na lokalnim izborima u Pećincima, Mionici, Negotinu i Kostolcu, gde je u uslovima ogromne izlaznosti u proseku osvojila 69,3 odsto glasova.

Naprednjaci ne samo da su do nogu potukli političke rivale već su uspeli i da u ovim opštinama drastično poprave svoje rezultate sa prethodnih izbora. O tome najbolje govori podatak da je na istim biračkim mestima SNS na parlamentarnim izborima 2016. godine imao u proseku 56,2 odsto glasova, dok je na predsedničkim izborima aprila ove godine Aleksandar Vučić dobio 65,2 odsto glasova.

Velika izlaznost važna

Stručnjaci ocenjuju da su rezultati iz četiri opštine najkonkretnija najava pobede vladajuće koalicije na prolećnim lokalnim izborima u Beogradu. Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže da spektakularna pobeda SNS u Pećincima, Mionici, Negotinu i Kostolcu jeste "ozbiljan indikator" za ono što nas očekuje u prestonici.

- Lokalni izbori nikad nisu do kraja reprezent stanja koje postoji na nivou republike, ali u ovom slučaju pobeda SNS jeste ubedljiva i jasan je indikator stanja u zemlji. Takođe, opštine u kojima su održani izbori dosta su razuđene po Srbiji, obuhvatile su veliki broj građana koji imaju pravo glasa, a zabeležena velika izlaznost je naročito bitna... Tako da slobodno možemo govoriti o jednom većinskom opredeljenju birača prema SNS i na širem nivou, i u Srbiji i u Beogradu - objašnjava Pejić.

Sa njim je saglasan i analitičar Dejan Vuk Stanković, koji potvrđuje da ovi izbori nesumnjivo pokazuju tendencije u biračkom telu i stanje u strankama.

- SNS očigledno ima stalni trend rasta i dokazao je da ima veoma razvijenu i efikasnu stranačku infrastrukturu. S druge strane, opozicija je politički konfuzna i nije nikakav ozbiljan konkurent. Sličan rezultat u Beogradu ne bi bio iznenađenje - ističe Stanković.

Komentarišući ovu do sada neviđenu dominaciju svoje stranke u političkom životu Srbije, potpredsednik SNS Miloš Vučević ocenio je da su građani dali "legitimitet politici".

- Posebno smo zadovoljni istorijskim rezultatom postignutim u Preševu, gde je jedinstvena srpska lista 'Aleksandar Vučić za Srbiju jedinstveno' prešla cenzus (vidite okvir). SNS je u svim delovima Srbije u kojima su održani izbori odnela ubedljivu pobedu, čime su građani potvrdili njenu politiku. Zahvalni smo građanima što nisu naseli na performans i provokacije 'žuto-riđe' koalicije, odnosno kako ih sami građani zovu, 'lopovske koalicije' - naglasio je Vučević.

DS: Solidan rezultat (!?)

Na drugoj strani, lider DS Dragan Šutanovac zaključio je da je njegova stranka "kumulativno ostvarila solidan, ohrabrujuć rezultat od 14,28 odsto".

- To pokazuje da imamo tendenciju rasta poverenja. Ovaj rezultat ohrabruje. To je rezultat pameti, plana i programa i svega što DS nosi 28 godina. Pokazali smo da smo druga po snazi stranka u Srbiji... - naveo je Šutanovac i dodao da je "SNS jedini protivnik DS i da demokrate ne vide rivale u opoziciji".

Pročitajte još: UBEDLJIVA POBEDA SNS NA LOKALNIM IZBORIMA! Vučić: Rekordan uspeh u Pećincima - skoro 80 odsto! (VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Izbori

#SNS

'