AKTUELNO

Ministarka pravosuđa Nela Kuburović istakla je danas da je Republika Srbija posvećena ostvarivanju pravde srpskih žrtava ratnih zločina i ukazala da srpske žrtve nisu našle pravdu pred međunarodnim organima.

Ona je, nakon obilaska spomene sobe kosmetskih žrtava, rekla da nije prvi put u ovoj godini da sluša strašne priče porodica nestalih i ubijenih, te ukazala da je nova šansa za porodice nestalih i ubijenih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji u novom sudu za procesuiranje zločina OVK.

- Sigurna sam da Republika Srbija ostaje posvećena procesuiranju srpskih zločina. Nadam se da će srpski pravosudni organi okončati postupke koji još nisu okončani i porodice naći satisfakciju u kažnjavanju zločina - rekla je Kuburović dodajući da smo nedavno videli i neslavan kraj rada Haškog tribunala koji je, kako je podvukla, pokazao selektivnost u postupanju.

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će proširiti svoju nadležnost i baviti se problemom nestalih i ubijenih lica.

Prema nejnim rečima, ima dosta arhive i materijala za slučajeve koji će biti pokrenuti pred novim sudom za procesuiranje zločina OVK.

Na pitanje da li očekuje da će taj sud kazniti zločine nad Srbima rekla je da se početkom iduće godine očekuju prve optužnice.

- Verujem da će biti validni dokazi i da niko neće moći da kaže da Srbija nije dostavila sve što je potrebno - ukazala je Kuburović dodajući da još nije bilo prilike da srpski pravosudni organi sarađuju sa novim sudom, jer još nijedna optužnica nije podignuta.

Pred Tužilaštvom za ratne zločine, kako je objasnila ima na stotine pokrenutih predmeta, ali je problem što Albanci, optuženi za zločine, nisu dostupni srpskim organima, pa pokrenuti slučajevi nisu okončani.

- Verujem da će Tužilaštvo nastaviti dalje da radi. Srbija je pokazala da procesuira bez obzira na nacionalnu pripadnost, da su joj žrtve bitne, što nismo mogli videti u državama regiona, gde je pravda bila selektivna - konstatovala je ona.

Izrazila je nadu da će pod uticajem međunarodne zajednice ostati na snazi zakon koji se odnosi na procesuiranje zločina OVK, kao i da će doći do podizanja optužnica koje su najavljene.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da razume da porodice osećaju jaku i veliku bol i tugu.

Lončar je kazao da su Vlada i predsednik Srbije privrženi postizanju pravde za srpske žrtve, i dodao da su predsednik, a i ova vlada učinili mnogo više od svih pre njih.

- Sledeće što treba je da izađemo pred vas sa konkretnim rezultatima da bar delić onoga što osećate i mislite da treba da bude pravda bude zadovoljeno - poručio je on.

Predsednik Udruženja nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić ocenio je da je Tužilaštvo za ratne zločine pod Vladimirom Vukčevićem učinilo najveći greh prema svojim žrtvama.

- Dok je Tužilaštvo vodio Vukčević, nisu ga interesovale srpske žrtve, već je cilj bio da hapsi srpske generale. Tek su ova vlada i predsednik spremni porodicama žrtava da pomognu da se zločin na srpskim žrtvama kazni - rekao je on.

Dragan Palibrk, advokat Udruženja, takođe je ocenio da Tužilastvo za ratne zločine pod Vukčevićem nije funkcionisalo kako treba, a dodao da ima veru da će novi tužilac mnogo bolje i savesnije raditi.

On je izrazio je uverenje da ministarka Kuburović ima dobru volju da se stvari izvedu na čistac i konačno žrtve dobiju pravni epilog i oni koji su počinili zločine nad Srbima budu kažnjeni.

Što se Specijalnog suda za zločina OVK tiče on je kazao da je skeptičan da će biti podignua optužnica portiv lica koja su počinila zločine. Država Srbija, prema njegovim rečima, mora stati iza svedoka.

Takođe je zatražio da se izvrši promena u sudskoj pravsi i da se licima, za koja postoji dovoljno dokaza, sudi i u odsustvu, kao što rade i druge države u regionu.

Udruženje je ministrima prikazalo deo snimka na kome se vide oteti Srbi u logoru Likovac, koji je držao Fatmir Ljimaj.

S tim u vezi, Spasić je kazao da je dugo ukazivano na sudbinu otetih, koji su bili živi, ali da vlade u doba Vojislava Koštunice i Zorana Djinđića "nisu činile ništa, već samo oslobađale albanske zločince".

#Nela Kuburović

#Sud

#Zlatibor Lončar

'