AKTUELNO

Ovo je izjavio danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavljajući rezultate rada poslednjih šest meseci Ministarstva odbrane.

Poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, jačanje operativnih sposobnosti, opremanje naoružanjem i vojnom opremom, prijem profesionalnih vojnika, međunarodna vojna saradnja i učešće u multinacionalnim operacijama, pomoć stanovništvu i finansijska disciplina, ključni su rezultati rada i prioriteti Ministarstva odbrane.

To je izjavio danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavljajući rezultate rada poslednjih šest meseci Ministarstva odbrane, a istakao je da, uz "veliku podršku vlade i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića", može da se kaže da je urađeno puno, da su se mnoge stvari promenile na bolje.

Težišni zadatak, prema rečima ministra, bio je poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, da oni osete da se živi "malo lakše i bolje", kao i da su štednja i odricanja dali rezultate.

Zato je, kaže Vulin, doneta odluka o povećanju zarada u Ministarstvu odbrane od 10 odsto, koje je, podseća, najveće povećanje u javnoj upravi.

Foto: Tanjug

Napominje i da su dnevnice povećane sa 800 na 1.100 dinara, za one koji u vojsi rade najteže poslove, kao i da su svi pripadnici dobili bonus od 10.000 dinara.

Po prvi put, ukazuje ministar, uvedena je mogućnost davanja solidarne pomoći u slučaju rađanja deteta, u visini prosečne neto zarade, a posebno se, ističe Vulin, vodi računa o rešavanju stambenog pitanja za pripadnike MO i VS i otkriva da je, za proteklih šest meseci, rešeno stambeno pitanje za 347 pripadnika MO i VS, kao i da je dodeljeno 612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite.

Vulin naglašava da je ustanovljena i nenovčana nagrada, gde se zaslužni pripadnici MO i VS šalju na oporavak i odmor sa porodicom, te je tako, 351 pripadnik VS, dobio je tu nagradu i proveo je sedam dana odmora sa porodicom.

Uz to, 25 dece pripadnika VS besplatno se školuje na Beogradskoj poslovnoj školi.

Što se tiče spremnosti pripadnika VS, ministar vojni kaže da je proteklih šest meseci realizovano 299 vežbi komandi i jedinica, na kojima je učestvovalo više od 10.000 pripadnika VS, zatim, izvršena je osnovna i specijalistička obuka za 1.035 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, realizovano 106 kurseva, koje je pohađalo 1.917 pripadnika, kao i obuke za 2.220 osoba iz rezervnog sastava.

Ministarstvo odbrane, prema rečima ministra, posebno je ponosno na prikaze dela operativnih sposobnosti VS, poput vežbe "Sloboda 2017", na kojoj je učestvovalo 2.723 pripadnika, 122 vozila, zatim vežba "Grom 2017", gde je bilo angažovano 967 vojnika, te pokazno-taktička vežba "Zima 2017", sa 510 pripadnika.

Pored šest aviona Mig 29, koji su obezbeđeni za VS, Vulin kaže da je najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom opremljeno 1.500 vojnika snaga VS za hitno reagovanje, a vojska je opremljena i sa novim streljačkim naoružanjem, termovizijom, laserskim, optičkim nišanskim sistemima, balističkom opremom, padobranima, raketama i municijom svih kalibara.

Uz to, kako ističe ministar, nabavljeno je 7.030 kompleta terenske uniforme, sa "Jumkom" zaključen je ugovor o nabavci još 20.000 kompketa uniforme M-10, kao i dodatnih 2.000 komada vetrovki, bluza i pantalona. Izvršena je isporuka 2.000 pari čizama, a ugovorena je dodatna nabavka 8.000 čizama, a zaključen je ugovor za nabavku 27.003 para M-16 terenskih čizama.

Foto: Tanjug

Vojska je, kaže Vulin, u prethodnom periodu obezbeđivala administrativnu liniju prema KiM u dužini od 384 km i kontrolisala Kopnenu zonu bezbednosti na površini od 1.920 kvadratnih kilometara, gde je angažovano 778 profesionalnih pripadnika VS.

Vojska je, prema rečima ministra, obezbeđivala i državnu granicu i pomogla MUP-u da migrantsku krizu drži pod kontrolom, te je tako, do sada, sprečila ilegalan ulazak na našu teritoriju za 21.552 osobe, kao što je sprečila i 148 slučajvena krijumčarenja 2.136 migranata.

Naši vojnici pomagali su i civilnom stanovništvu, te su tako gasili požar na teritoriji opštine Kladovo, snabdevali vodom Niš, Novu Varoš i Svrljig, a realizovali su i predavanja "Vojni pirotehničar u osnovnoj školi" za 23 škole i 2.015 učenika.

Pripadnici VS vršili su i besplatne zdravstvene preglede, te su u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pregledali više od 1.500 pacijenata, a vojni lekari su i u 26 opština i 35 sela besplatno pregledali više od 1.100 stanovnika.

Foto: Tanjug

Pripadnici VS su i veoma humani, ističe ministar i navodi da je u 24 akcije, 568 vojnika dalo krv.

Govoreći o odbrambenoj industriji Srbije (OIS), Vulin je izneo podatak da su potpisani ugovori u 2017. u vrednosti od oko 475 miliona dolara, te da ukupna realizacija izvoznih ugovora privrednih društava OIS i Jugoimport iznosi oko 390 miliona dolara, kao i da su direktna ulaganja države u fabrike oIS 49,9 miliona evra.

Ustanovljne je i stalno otvoreni javni konkurs za prijem profesionalnih vojnika u VS, te ih je u prethodnom periodu primljeno 757, u proceduri za prijem još je 639 lica, a proizvedeno je 169 najmlađih oficira.

U 15 multinacionalnih mirovnih operacija učestvovalo je 674 pripadnika VS, a prema rečima ministra, u svakoj od tih operacija, njeni pripadnici ocenjeni su najvišim ocenama, pohvaljeni i i svakoj od operacija traženo je da ostanu, povećaju svoj broj i odu u još operacija.

Vulin kaže da se i organizacijskim promenama u MO formirao Sektor za civilnu odbranu, a završeni su nacrti Strategije nacionalne bezbednosti, Bele knjige odbrane, dugoročnog plana razvoja sistema odbrane, kao i srednjoročnog plana i programa razvoja sistema odbrane.

- Budžet namenjen za finansiranje MO za 2017. realizovan je u iznosu od 99 odsto, Ministarstvo odbrane nema neizmirenih dospelih obaveza - zaključio je ministar.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

#Vojska

'