AKTUELNO

U Banjaluci će se danas održati niz manifestacija kojim se obeležava 9. januar, Dan Republike Srpske, među kojima su i svečani defile, Svečana akademija i prijem u Predsedništvu RS.

Vladu Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske danas će u Banjaluci predstavljati potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

- U Republici Srpskoj danas će biti velika proslava. U Banjaluci će biti parada specijalne jedinice policije uz veliko prisutvo građana na trgu. Nakon toga će biti Svečana akademija. Nakon toga biće dodela odlikovanja u čast i zahvalnost Republike - rekao je za Pink, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Proslavi će prisustvovati veliki broj zvanica. Najeću broj iz Republike Srpske ali i ministri iz Srbije, ambasadori i drugi zvaničnici.

- Proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, saopštio je kabinet ministra odbrane, u kojem se navodi da će Vulin u Predsedničkoj palati prisustvovati dodeli odlikovanja Tomislavu Nikoliću. Nikolić koji je prisustvovao obeležavanju prošle godine kao predsednik Srbije, biće u Banjaluci i ove godine, a biće mu uručen Orden Republike Srpske na lenti - rekao je Dodik.

- Pre svega, danas kada proslavljamo 26 godina od kada je stvorena Republika, želim da se zahvalim Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je još juče čestitao i želim da mu se zahvalim da dobroj saradnji. Naša saradnja je evropski put - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS saopštilo je juče da preduzima pojačane bezbednosne mere povodom proslave 9. januara i pozvalo sve građane da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

- Danas u RS bošnjaci organizuju neke skupove, ali većinska volja građana je zapravo patriotizam i vezanost za Srbiju i niko nam to ne može zabraniti. Iako je spominjan i referendum, trenutno se ne bavimo formalnim aktivnostima na tom planu, shvatili smo da to pitanje neće nestati ali svakako sam čin mora da bude pažljivo odabran. Težnja naroda koji ovde živi jeste samostalna država - rekao je Dodik.

On je dodao da je Bosna teriotorija, da nije država, i da nemaju nikakve koristi od BIH i da ne žele da budu u okruženju koje je neprijateljsko prema RS.

Danas će biti pozdravljena i specijalna jedinica policije RS.

- Formirali smo počasnu jedinicu i biće danas prva na čelu parade.

Povodom Dana Republike juče su na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske. Takođe, danas će se odati pošta stradalima. Po prvi put iskoračujemo iz neke tišine.

-To je bila ideja Aleksandra Vučića i ne bi se moglo desiti bez njega i u svakom slučaju zahvalni smo mu zbog toga. Onda smo odredili pet događaja koje zajednički obeležavamo. Voleo bih još da u vremenu koje dolazi da se srbima da državljanstvo i da te procedure idu što je moguće brže i mislim da bi u budućnosti tebalo razmisliti da predstavnici srba budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti i u Srbiji, kako bi mogli dati svoj doprinos u radu - rekao je Dodik.

Briga Srbije za ono što se dešava u RS kao i za njenu bezbedost je očigledna.

- Stav koji Srbija i Vučić imaju nama daje širok okvir da delujemo ovde i da upražnjavamo naša prava i Vučić nikada ne propušta priliku da kaže da voli RS i da istakne da nikada srpski narod van Srbije neće doživeti akcije kao što je bila Oluja i tome slične.

Često se može čuti da će doći do stvaranja NATO baze u Brčkom.

- Niko ne može doći nepozvan ovde i postaviti bazu kako želi. Međutim, to što mi želimo da razvijamo vojnu neutralnost jeste poziv za mir - rekao je Dodik.

#Milorad Dodik

#Proslava

'