AKTUELNO

Snažna i hrabra vojska, opremljena i obučena, kao što je Vojska Srbije, garant je mira, slobode i nezavisnosti, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin sa prijema povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

- Godina iza nas bila je godina u kojoj je Vojska Srbije (VS) pokazala svoju snagu, organizovanost, vrlinu. Jačali smo, unapređivali se, obučavali, naoružavali, opremali, ali, iznad svega- razmišljali o pripadnicima vojske - rekao je ministar odbrane.

Vojska Srbije ispunjava sve svoje misije, ističe Vulin, uvek na prvom mestu brinući o miru, stabilnosti i sigurnosti zemlje, o bezbednom životu svakog građanina i da je vojska, kao i uvek u istoriji, tu da podeli dobro i loše sa svojim narodom, sa svojom zemljom, "da bude baš onakva kakva je naša zemlja i narod zbog koga je nastala - hrabra, ponosna, sigurna i iznad svega svoja".

- Trudili smo se da popravimo matrijalni položaj naših pripadnika, povećali smo plate, dnevnice, obezbedili smo značajan broj stanova, a sada, zahvaljujući naređenju vrhovnog komandanta i podršci cele vlade, očekujemo da će biti pokrenut i proces masovne stambene izgradnje za pripadnike bezbednosnog sektora - rekao je Vulin.

Ministar, koji kaže da je ponosan na svakog pripadnika vojske, kao najvažnijeg i najznačajnijeg dela VS "na njihov rad, samopregor, neumorni, žilavi, tvrdoglavi pristup svakodnevnom radu i shvatanju sveta, u kome nema mesta za reč neću i ne mogu, svet u kome se svaki dan iznova dokazuje koliko se voli Srbija i za nju živi, radi, uči".

- Ovo je Vojska Srbije, vojska zemlje koja sama odlučuje o sebi, koja donosi svoje odluke, koja nikada drugima neće raditi ono što su činili njoj, zbog koje možemo da osećamo samo ponos i sigurnost, da su vremena pred nama vremena mira, sigurnosti, uspona i rasta - rekao je Vulin na prijemu u Domu Garde.

Vojska je, kaže ministar, uvek bila tu, čuvala mir, način života, sigurnost, stabilnost i kada je bilo najteže, podvlači on, u trenucima migrantske krize i kada je trebalo braniti zemlju od elementarnih nepogoda - vojska je bila tu.

- Kao čuvar naše tradicije, najviših vrednosti, čuvar slobode, VS postoji zbog čuvanja slobode, prava našeg naroda da postoji, da govori svojim jezikom, piše svojim pismom, misli svojom glavom. Snažna i hrabra vojska, opremljena i obučena, baš takva kakva VS jeste i kakva će tek da bude, jeste garant mira, slobode i nezavisnosti i našeg prava da sami odlučujemo ko su nam prijatelji, a neprijatelji i nas sami onako prepoznaju i pronađu, i bez naše želje i volje - kaže ministar.

Vojska je, tvrdi Vulin, kao i uvek u istoriji, delila sudbinu svog naroda i kada je bilo najteže i kada je trebalo štedeti i odricati se, VS je to činila, te zato danas, kaže ministar, "kada vidimo da su stvari u Srbiji krenule na bolje, da je i državna kasa punija, da više radimo i zarađujemo, država se zahvaljuje svojoj vojsci, pošto je obezbedila najveće povećanje baš pripadnicima vojske i tako što je obezbedila mogućnost da se školuju, napreduju, da ostanu duže".

- Vojska svoj narod voli, baš koliko i narod voli svoju vojsku. Nema uspešne Srbije bez uspešne vojske, nema slobodne Srbije bez moćne i snažne vojske. Naša politika vojne neutralnosti podržana je politikom i voljom čitavog naroda, ali i snagom vojske da iza odluke o vojnoj neutralnosti stoji, da čuva našu slobodu, nezavisnost - rekao je ministar odbrane.

Kako je naglasio, deca zbog kojih postojimo deca su koja će živeti u sigurnoj i slobodnoj Srbiji, jer je vojska moćna, sigurna, opremljena i naoružana.

- Dragi prijatelji, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, želim da vam čestitam Božić i Novu godinu i da vam poželim godinu koja će biti vredna ponavljanja, a mi u njoj vredni ponavljanja i sećanja. Živela Vojska Srbije, živela Srbija - rekao je Vulin.

Na prijemu povodom novogodišnjih i božićnih praznika koji su organizovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković u Domu Garde, prisustvovali su diplomate, ministri u vladi, predstavnici Narodne skupštine, patrijarh srpski Irinej, predstavnici verskih zajednica i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

#Aleksandar Vulin

#Ljubiša Diković

#Srbija

#Vojska

'