AKTUELNO

Ubistvo Olivera Ivanovića može imati brojne političke posledice.

Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju, smatra da je sada sve jasno, kako je rekao, da na osnovu izjava nekih albanskih političara i izjava iz Londona, da je ovaj slučaj politizovan.

- Odgovornost za ovo brutalno ubistvo biće prebačena na Srbiju. Za nas je važno da se što je moguće pre sazna istina. Neki će istragu usmeravati u pogrešnom pravcu. Ti neki imaju podršku u centralnoj Srbiji i opozicionih političara. To je ponašanje nesoja kako bi Njegoš rekao. Bedno, nemoralno i jadno je zloupotrebljavanje ovog događaja u političke svrhe. Dilema je da li je ubistvom Olivera Ivanovića završen neki posao ili je to početak realizacije nekog plana – istakao je Drecun.

Drecun se zapitao šta bi se desilo kada bi stradao neki albanski političar na severu Kosova, i da misli da je jasno da bi Veselji mogao da da najviše informacija, kao i to da je Veselji šef ŠIK-a, koji raspolaže informacijama. ŠIK godinama radi na destabilizaciji severa, dodaje Drecun i misli da će se oko njih vrteti istraga.

- U toj istrazi Kadri Veselji ne može da se izbegne, kao ni ŠIK – ističe Drecun.

Drecun je rekao da bi Stejt Dipartment trebalo da kaže na kojim je informacijama zasnovana njihova analiza da će biti terorističkog napada na Kosovu, jer bi odgovori na ta pitanja usmerili u pravcu razrešenja slučaja. Drecun je dodao da se vidi da Priština odgovornost prebacuje na Beograd i istragu usmerava u pogrešnom ravcu.

- Čim se saznalo za ubistvo opozicija je krenula na insinuacije da Beograd stoji iza ubistva. Oliver Ivanović nije predstavljao problem za aktuelnu vlast da bi ga ona ućutkala. Ova vlada je izdvajala sredstva za njegove advokate, uvek smo ukazivali da je to politički progon. Srbija je dala garancije da se Ivanović oslobodi, a on je imao pozitivnu komunikaciju sa predsednikom Vučićem – rekao je Drecun.

Drecun se zapitao kako Drašković može da kaže da je ovo povratak u devedesete i da je namera takvih kao što je on da ostvare svoje političke ciljeve.

Marija Đorić, ekspert za nasilje i terorizam, rekla je da je ovo velika tragedija za Srbiju, i da se radi o terorizmu.

Foto: Printscreen

- Ovde je reč o atentatu i on je obično praćen nekom zaverom. Očiglednio je da je reč o profesionalcima. Sve ukazuje da je to koordinisana akcija. Atentati se retko organizuju bez stranih faktora – naglašava Đorić.

Ona je naglasila da se atentat sprovodi da bi se nešto sprečilo ili sa ciljem destabilizacije određenog društva, i da može tenzija da se proširi na ceo region.

Kadir Veselji je rekao da će doći do Niša, a na to je Đorić rekla da je takozvana država Kosovo stvorena pomoću stranih sila, kao i to da je najbitnije pronalaženja organizatora atentata.

- Ja sam rekla da su izvršioci profesionalci, ali da je bitnije ko je nalogodavac. Da bi istraga bila dobra treba da učestvuju i naši i evropski organi. U ovim trenutcima Srbima je potrebna sabornost. Pucanje u Olivera je pucanje u sve Srbe. Teško je živeti na Kosovu i biti Srbin – ističe Đorić.

#Marija Đorić

#Milovan Drecun

#Oliver Ivanović

'