AKTUELNO

Ubistvo Olivera Ivanovića uticaće na političku situaciju i stanje na Kosovu.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, rekao je da je juče vest o ubistvu Ivanovića šokirala sve i izazvala veliku uznemirenost svih koji žive na KiM.

- Treba da se sazna ko je ovo i zašto učinio. Zbog napada na povratnike potrebna je dodatna zaštita. Ja ću danas tražiti da se omogući da se u istragu uključe i srpski organi reda. Zbog svega onog što neko želi da se dogodi važno je što pre otkriti počinioca. Ubijen je čovek koji je bio simbol saradnje. Ubistvo Ivanovića jeste teroristički akt. Sve ono što se dešavalo Ivanoviću nije bilo slučajno. Ovo što se juče desilo je možda dobro isplanirana stvar – naglašava Jevtić.

Jevtić je rekao da se nove informacije o ubistvu poklapaju sa onim što je juče rečeno, i da jesu tu EULEKS i kosovska policija, a da mi tražimo i čekamo odgovor.

- Mi koji imamo priliku da govorimo u javnosti moramo da budemo oprezni. Srbima je cilj mir, i mislim da će Srbima na KiM uliti sigurnost dolazak predsednika Vučića – istakao je Jevtić.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za primenu bezbednosti, je istakao da se radi o delu terorizma, da se takvim delima širi strah i panika.

Foto: Printscreen

- Pozadina ovakvog terorističkog čina upravo je jedna destabilizacija regiona. Ovo je udar i na vladu Srbije, pokušaj da se okrivi za neka buduća dešavanja. Namera ovog slučaja je da bude okidač, kao što smo imali primer sa srpskim vozom – rekao je Bjegović i dodao da je najvažnije da se otkriju nalogodavci kao i da je jasno kome odgovara odlaganje pregovora.

- Ne mogu da verujem da je naša javnost nasela na izjave medija da su to učinili Srbi. Cilj ovakvog ubistva je savršeno odabrana meta. Kada tajna policija odredi da likvidira nekoga, on će biti likvidiran. Da li neko u naš zemlji misli da će Haradinaj da kaže koji Albanac je ubio Ivanovića –rekao je Božo Spasić, bivši bezbednjak, je dodao da bi ovu istragu mogle da vode samo tajne policije, jer nema dokaza, ubica je otišao, a možda je i likvidiran.

Spasić je rekao da je Ivanović prijavio bar jednu pretnju mi bismo mogli da kažemo da je prijavio a da kosovska policija ništa nije uradila, i da treba svi Srbi da prijave pretnje koje su im upućene.

Foto: Printscreen

Jevtić je rekao da on lično nije imao pretnje, da po društvenim mrežama pišu loše, ali da se to ne može smatrati pretnjom, kao i da ne zna da li je Ivanović prijavio pretnje, ali da je ako jeste napravljen propust.

- Ja sam se sa njim video početkom decembra. Imali smo razgovor oko konkretnih političkih tema. Nas sve brine da li neko ostvaruje krajnji cilj. Interes Srba je mir i stabilnost – rekao je Jevtić.

Spasić ističe da će naše službe nekako obaviti istragu.

#Božidar Spasić

#Dalibor Jevtić

#Dejan Bjegović

#Oliver Ivanović

'