AKTUELNO

- Pitanje je da li postoji volja da Srbija učestvuje u istrazi, o čemu ne odlučuje Euleks, on samo prosleđuje zahtev kosovskom organu koji treba da odluči da li će Srbija učestvovati u istrazi- navela je Kuburović.

Ministarstvo pravde je još juče poslalo zahtev Euleksu i prosledilo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da mu se dostave svi podaci koji su do sada prikupljeni u slučaju Olivera Ivanovića, a ukoliko je moguće i zapisnici sa uviđaja i saslušanja svedoka koje je sprovelo nadležno Tužilaštvo sa Kosova, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, za sada od Euleksa nema povratne informacije i istakla da o odluci da li će Srbija biti deo istrage, ne odlučuje Euleks, već kosovski organi.

- Pitanje je da li postoji volja da Srbija učestvuje u istrazi, o čemu ne odlučuje Euleks, on samo prosleđuje zahtev kosovskom organu koji treba da odluči da li će Srbija učestvovati u istrazi- navela je Kuburović.

Kaže da je u protekle četiri godine oko 3.000 zahteva upućeno između srpskih i kosovskih organa, navodeći da je najviše zahteva bilo u krivičnim i građanskim stvarima, a da tamo gde nije bilo saradnje je Tužilaštvo za ratne zločine koje ne dobija informacije od kosovskih organa.

- Nadam se da će nam se u slučaju Olivera Ivanovića odgovoriti - rekla je Kuburović.

Kao poseban benefit u ovoj istrazi ona navodi integraciju srpskih sudija u kosovsko pravosuđe i da je sada omogućeno da srpski tužilac učestvuje u srpovođenju istrage, a srpske sudije će biti nadležne da odlučuju i postupaju u sprovođenju istrage.

Ističe da srpski tužioci i sudije u kosovskom pravosuđu nisu nadležni da šalju podatke istrage Tužilaštvu Srbije, jer, podseća, nema direktne saradnje između srpskih i kosovskih organa.

S obizirom na jučerašnje komentare kosovskih zvaničnika da će, ako bude bilo potrebno, uključiti u istragu i FBI, upitana je da li će i Srbija zatražiti pomoć neke međunarodne organizacije, Kuburović smatra da "tužilaštvo i srpski organi imaju dovoljno sposobnosti".

Podeća da je nakon jučerašnje sednice Saveta bezbednosti doneta odluka da Srbija zahteva da učestvuje u istrazi kako bi se otkrili učinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, te da je nakon toga Tužilaštvo za orgnaizovani kriminal pokrenulo predistražne radnje i dostavilo zahtev Ministarsvu pravde da se Euleksu prosledi zamolnica za pružanje pravne saradnje sa kosovskim organima.

Ona dodaje da je to uobičajena procedura koju srpski pravosudni organi ostvaruju preko Euleksa sa kosovskim organima koja je uspostavljena još pre nekoliko godina.

Pročitajte još: VUČIĆ RAZGOVARAO SA TAČIJEM: Predsednik ponovio zahtev da Srbija učestvuje u istrazi ubistva Ivanovića!

#Euleks

#Kosovo

#Nela Kuburović

#Oliver Ivanović

'