AKTUELNO

Svi resursi MUP i BIA angažovani su na prikupljanju potrebnih informacija i dokaza koji će dovesti do izvršioca i nalogodavca ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića u utorak,u Severnoj Mitrovici, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je potvrdio napise pojedinih medija da je Srbin iz Austrije koji je odavno preminuo vlasnik automobila, koji je pronađen zapaljen u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva Ivanovića.

- Te informacije su tačne, to smo dobili od austrijske policije. To vozilo je više puta prodato i mi pokušavao da saznamo ko je poslednji kupac tog vozila - istakao je direktor policije.

Prema njegovim rečima, srpski organi imaju određena saznanja koja ukazuju na moguće izvršioce ubistva Olivera Ivanovića.

- Trag vodi ka vozilu koje je korišćeno za izvršenju krivičnog dela. Imamo informacije o vlasniku tog vozila i pokušavamo da pribavimo druge podatke. Da ne bih ugrozio istragu, ne bih mogao više detalja da kažem - napomenuo je Rebić.

Kako je istakao, nadležni organi još nisu dobili odgovor Euleksa i Unmika na zahtev za uključenje srpskih organa u istragu tog ubistva, pa ni posle ponovljenog zahteva MUP.

Do sada je, kaže, šest puta razgovaraom telefonom sa šefom Euleksa na KiM Sezari Ljubom, te da je "zahtevao, apelovao, molio" da srpskoj policiji daju neophodne podatke kako bi se uradile dalje provere i u Srbiji.

- Da nam omoguće aktivno uključivanje u ovaj proces, kako bi srpski nadležni organi zajedno sa kosovskim institucijama radili predistražni i istražni postupak - naveo je Rebić.

Prvi čovek srpske policije kaže da veruje da će taj odgovor biti pozitivan. Podseća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal već pokrenulo predistražni postupak, da je već 16. januara dostavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obasveštenja MUP-u i BIA.

- Posvećeni smo potpuno, i jedna i druga služba su sve resurse uključile u prikupljanje potrebnih obaveštenja i dokaza koje će dovesti do izvršioca i nalogodavca - naglasio je Rebić.

Nije mu, kaže, jasno da postoje ljudi koji smatraju da Srbija nije učinila sve što je u njenoj moći da se njene institucije uključe u istragu. To što Srbija nema nadležnost da učestvuje u istrazi direktno, kako kaže, ne znači da su srpskim organima ruke vezane.

- Otežano je to što nemamo mogućnost da radimo na terenu, ali obaveštajnim rado prikupljamo podatke i posvećeno radimo na slučaju - kazao je.

#Istraga

#Oliver Ivanović

#Vladimir Rebić

'