AKTUELNO

Trogodišnji Vasilije Nikolić iz Lapljeg Sela na Kosovu i Metohiji dobio je, nakon intervencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 150.000 evra za transplataciju koštane srži u Italiji.

Lepa vest stigla je tokom Vučićevog sastanka sa Srbima koji žive u enklavama, a koji je održan u Lapljem selu.

Naime, Vasilije boluje od retke autoimune bolesti, hemofagocitne limfocitoze, i svaki trenutak je važan. Njegov otac Nebojša kaže da su mu prijatelji predložili da dođe na sastanak i da zamoli predsednika Vučića da pomogne, koliko može, jer je svaki dinar važan.

- Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović me je pozvao da dođem, eto, da pokušam, da zamolim predsednika za pomoć. Imao sam neki čudan osećaj, kao da sam predosećao da će mi moja država izaći u susret. Kada mi je predsednik Vučić rekao da mu je ministar Lončar javio da je novac obezbeđen, umalo nisam srčku doživeo. Nisam mogao da verujem da su mi rešili najveći problem u životu. Otrčao sam kući da javim svojima a oni su već znali jer su gledali televizijski prenos - priča Nebojša koji je ranije bio predsednik srpske opštine Priština.

Njegovo izlaganje u Domu kulture u Lapljem selu kod mnogih je izazvalo suze. Kada je stigla vest da su sredstva za lečenje obezbeđena čuo se gromoglasan aplauz a okupljeni građani, koji su stajali ispred Doma kulture jer u sali nije imalo dovoljno mesta, skandirali su "Kosovo je Srbija!"

On kaže da su ga na putu do kuće pozvali supruga Ivana i sin Vasilije. Ivana je plakala od sreće.

- Oni su u Nišu u bolnici skoro dva meseca. Video sam ih za Novu godinu. Žena je presrećna, još ne može da veruje da smo na pragu rešenja našeg problema. Hvala do neba predsedniku Aleksandru Vučiću i mojoj državi Srbiji - kaže Nebojša, diplomirani ekonomista koji je godinama bez posla, baš kao i njegova supruga.

Prve simptome bolesti primećeni su u septembru 2016. godine kada je Vasilije dobio visoku temperaturu. Transplatacija koštane srži za njega je jedina nada. U porodici Nikolić nisu krili oduševljenje kada su saznali da im je država obezbedila sredstva.

- Plačemo i smejemo se istovremeno, osećanja su nam pomešana. Naš Vaso ide na transplataciju zahvaljujući našoj državi. Upoznaćete našeg malog, pametnog gospodina koji je do danas govorio da će biti sveštenik ili lekar kad poraste a večeras je Nebojši rekao da želi da bude predsednik Srbije - priča Nataša dok grli Simonidu i Mariju, Vasilijeve sestre.

Deda Svetislav, koji je decu oduvek učio da budu pošteni i vredni, kaže da sa nestrpljenjem čeka trenutak kada će njegov unuk dobiti poziv iz Bolonje.

- Pa da mi se vrati zdrav i prav, da se igra sa decom iz komšiluka. Bože zdravlja, da slavimo posle - priča deda Svetislav.

Porodica je nedavno stupila u kontakt sa italijanskom klinikom i odrađene su preliminarne analize. Nažalost, niko od članova porodice ne može da donira koštanu srž pa je u toku potraga za donatorom iz međunarodnog registra.

- Reč je o bolesti koja se ne vraća posle uspešne transplatacije - kaže Nebojša Nikolić i dodaje da su akciju prikupjanja novca pre nekoliko dana započela deca iz Lapljeg sela a sada je stigla lepa vest od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Operacija

'