AKTUELNO

Pokrenut postupak protiv službenika opštine Novi Beograd i spoljnih saradnika.

Konačno dolijali! Više nema vrdanja! Došao je trenutak suočenja sa istinom koju znaju svi u opštini Novi Beograd. Ali su je do sada sakrivali iz straha za svoja radna mesta!?

Na klupu pred tužioca konačno je stigla "ekipa Aleksandra Šapića", koja godinama "beži" istražnim organima!? I konačno, 12.februara suočiće se sa tužiocem, biće saslušanni zbog više krivičnih dela za koja se sumnjiče!

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, pismenim putem je obavestilo antikorupcijski i neprofitni portal Embargo, da će po krivičnoj prijavi MUP-a, 12. februara ove godine saslušati glavne aktere afere u opštini Novi Beograd u koju su uključeni i neki ljudi sa strane, a koji su se direktno umešali u mahinacije oko kupoprodaje lokala Amdija Alilija, zatim divlje gradnje novog objekta na mestu starog i potpisivanja preminulog Alilija kao investitora novog lokala…

Osumnjičeni su i kao takvi biće saslušani u nadležnom Tužilaštvu: Šapićev ujak Rade Dedović, izvesna Borica Maljević ( od koje su Šapići svojevremeno kupili kuću na Bežanijskoj kosi), zatim službenici opštine Novi Beograd, “lažni građevinski inspektor” Nebojša Jovanović i opštinski službenik Vladan Čolović.

Iz saopštenja Tužilaštva koje je dobio portal Embargo, ostalo je nejasno, da li će i Aleksandar Šapić biti saslušan naznačenog datuma kao osumnjičeni ili kasnije, sobzirom da je on naznačen kao “glavni igrač” u obe Krivične prijave…

Dok se Šapićev ujak Dedović i gospođa Maljević sumnjiče za krivično delo divlje gradnje, dvojici opštinskih službenika se na teret stavlja Zloupotreba službenog položaja!

Ostaje međutim nejasno da li će i ko odgovarati za falsifikovanje dokumenata, tako što su pokojnika ( Amdi Alilija) potpisali da je tobožnji investitor divlje gradnje, u Studentskoj 45 a na Novom Beogradu, zašta su osumnjičeni Dedović i gospođa Maljević!?

Na uporna insistiranja antikorupcijskog portala Embargo i traženja konkretnih poteza u više nego očiglednim slučajevima nezakonitih radnji i odluka nadležnih u opštini Novi Beograd, zbog čega je i MUP Srbije svojevremeno podneo Krivičnu prijavu protiv više osumnjičenih – ponovo se oglasilo Treće osnovno javno tužilaštvo sa Novog Beograda.

Ovoga puta potvrđuju, priznaju, da su kod njih zavedene obe Krivične prijave protiv “Šapićeve ekipe”, koju su podneli MUP i porodica pokojnog Amdija Alilija. Potvrđuju da je tužilac počeo da radi po Krivičnoj prijavi MUP-a, a dok će se za Krivičnu prijavu koju je podnela porodica Amdija Alilija – tek sprovesti predistražni postupak!?

Čudi da su ova dva postupka razdvojena, s obzirom da se radi o istim akterima Krivične prijave i skoro istim delima koja im se stavljaju na teret?

Portal Embargo objavljuje integralno saopštenje Trećeg osnovnog javnog tužilaštva sa Novog Beograda:

Poštovani, povodom Vašeg obraćanja elektronskom poštom od 15.01.2018. godine, obaveštavamo Vas da je ovo tužilaštvo primilo dana 10.01.2018. godine (sreda) krivičnu prijavu Husenije Alili, Hamita Alilija, Selvije Ismani i Ljulzima Islami podnetu protiv Radeta Dedovića, Aleksandra Šapića, Nebojše Jovanovića i NN lica, odnosno isto nam je prosledilo na nadležnost Tužilaštvo za organizovani kriminal. U trenutku vašeg obraćanja prijava još nije bila uneta u sistem, imajući u vidu da se prijave zbog obima posla po pravilu zavode u roku od 3 do 5 radnih dana, obzirom da dnevno zaprimamo nekoliko desetina prijava, gde ih zatim pregleda lice koje vrši rasporedu predmeta, nakon čega se prijave skeniraju a zatim se unose u sistem i dobijaju oznaku i delovodni broj.Takođe vas obaveštavamo da se odluka o podizanju optužnice donosi tek nakon provere navoda prijave i prikupljanja dokaznog materijala (prikupljanje dokumentacije, saslušanje osumnjičenih, ispitivanje svedoka i dr.), odnosno nakon vođenja predistražnog postupka i u slučaju potrebe sprovođenja dokaznih radnji.Kako ste se interesovali i za postupak po istom događaju koji se vodi po krivičnoj prijavi MUP-a, a prilikom Vašeg obraćanja niste naveli podatke o drugim licima, odnosno niste naveli nikoga osim Aleksandra Šapića obaveštavamo Vas da smo nakon uvida u prijavu od 10.01.2018. godine koja nam je prosleđena od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, a gde su osim Aleksandra Šapića navedeni i Nebojša Jovanović i Rade Dedović, utvrdili da ovo tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi Mupa RS koja je podneta protiv osumnjičenog Nebojše Jovanovića zbog izvršenja krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ-a, Borice Maljević zbog izvršenja krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a KZ-a, Dedović Radeta zbog izvršenja krivičnog dela Građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a KZ-a i Čolović Vladana zbog izvršenja krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ-a. Saslušanje osumnjičenih zakazano je za 12.02.2018. godine.

#Aleksandar Šapić

#Embargo.rs

'