AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, uoči obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa na ekonomskom forumu u Davosu.

Predsednik Srbije ocenio je da će biti zanimljivo da se čuje kako će američki predsednik reagovati na izjave evropskih političara povodom njegove politike „Amerika na prvom mestu“.

- Važno da je čujemo šta misli američki predsednik - rekao je Vučić, našalivši se sa srpskim novinarima što vidi koliko su uzbuđeni što će slušati Trampa.

Izuzetno je važno, međutim, i ono što se moglo čuti od italijanskog premijera, nemačke kancelarke, francuskog predsednika, istakao je.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

- Mnogo toga smo mogli da saznamo, poeev od multilateralizma do toga kako i na koji način oni vide svoju borbu protiv protekcionističkih mera, protiv onog što je Trampova karakteristika unutrašnjih mera - rekao je Vučić i dodao da kada se govori o SAD nema unutrašnjih, već je sve spoljna politika.

On je istakao da će biti interesantno kako će Tramp da reaguje na to i predstavi svoj projekat „Amerika na prvom mestu“ i zašto se okrenuo samo svojim unutrašnjim problemima, pre svega njihovom rešavanju.

Vučić je podsetio da su SAD najznačajnija zemlja jer ostvarike 24,7 odsto svetskog BDP-a.

Tek nakon SAD slede Kina i EU sa 17,7 i 17,5 odsto svetskog BDP-a, i posle daleko sledi Japan sa 6 odsto, naveo je on.

- Amerika je strašno važna i mislim da je Evropa preuzela primat tog svetionika demokratije, sloboda, ekonomskih sloboda, što je moglo da se vidi u Davosu, i kriz kratke ali jasne kritike koje su kancelarka Angela Merkel, pa i Emanuel Makron uputili američkom predsedniku - ukazao je on.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Rekao je da će se videti danas šta će Tramp da kaže, dodajući da će biti zanimljivo i veoma važno za nas.

- Čućemo i o tome kakva će snaga dolara da bude. Nisam se šalio kada sam rekao da slabiji dolar znači veći izvoz Amerike, veću proizvdonju Amerike i veći broj turista u SAD, a istovremeno manji odliv američkih turista u Evropu. To su neke pozitivne stvari za SAD, a za nas je takođe dobro jer znači manji dug Srbije, koji je na današnji dan 57,2 odsto BDP-a - rekao je Vučić.

Istakao je da ništa u svetu nije isto ukoliko se Amerika pomera levo ili desno.

- Kada se radi o nekom ko ima četvrtinu svetskog bruto-proizvoda onda je potpuno jasno o kakvoj se sili i moći radi - podvukao je predsednik Srbije.

Pročitajte još: SASTANAK SA ERDOGANOM: Vučić sa Izetbegovićem u ponedeljak putuje u Tursku!

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Reks Tilerson

'