AKTUELNO

Procesuiranje ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih osoba veoma su značajni za pomirenje u regionu, poruka je sa sastanku ministarke pravde Nele Kuburović i podsekretara UN za genocid Adama Dijenga.

Kuburović je sa Dijengom razgovarala o procesuiranju ratnih zločina u regionu i doprinosu Haškog tribunala u postizanju regionalnog pomirenja, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kuburović i Dijengo saglasili su se da u budućnosti neće biti pravog pomirenja ukoliko u svim državama regiona ne bude postojala politička volja za rešavanje ratnih zločina.

Ministarka Kuburović je navela da je Srbija posvećena tom pitanju, što se, prema njenim rečima, vidi kroz rad Tužilaštva za ratne zločine, kao i kroz strateška dokumenta koje je donela Vlada Srbije.

Ona je dodala da se u poslednje vreme dosta govorilo o ratnim zločinima i regionalnoj saradnji, naročito nakon završetka rada Haškog tribunala, čiji je rad Srbija ocenila kao selektivan u odnosu na srpske žrtve.

Kuburović je istakla i da je Srbija jedina država koja je u potpunosti sarađivala sa Haškim tribunalom, da je odgovarala na sve njegove zahteve i izručila sve optužene, ali da srpske žrtve nisu našle pravdu pred tom sudskom instancom.

Ministarka pravde je navela i da Srbija sa BiH ostvaruje saradnju u procesuiranju ratnih zločina, za razliku od Hrvatske, gde je ta saradnja, kako ističe, u potpunosti izostala.

Dijengo je rekao da okončanjem rada Haškog tribunala nije došlo do potpunog pomirenja u regionu i da sve države u regionu moraju zajedno da rade na pomirenju i uspostavljanju stabilnosti, a da tome može da dorpinese jedino procesuiranje ratnih zločina u tim državama.

Dijengo je naglasio da UN žele da podrže tužilaštva u Srbiji, BiH i Hrvatskoj kako bi uspostavila bolju saradnju u procesuiranju ratnih zločina, navodeći da je u okviru posete Srbiji imao dobar sastanak sa predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine.

#Nela Kuburović

#Ratni zločin

'