AKTUELNO

Guteres se posebno osvrnuo na ubistvo Olivera Ivanovića.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN o Kosovu oštro kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da su "nazadovali" procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK, a kao jedan od najvažnijih događaja u protekla tri meseca, izdvojio ubistvo Olivera Ivanovića.

Šef UN naveo je da je ubistvo jednog od lidera Srba sa severa izazvalo "šok i bes" na Kosovu i širem regionu i da su "brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni faktori za održanje momentuma ka trajnom miru".

Foto: Tanjug

- Pozdravljam uzdržanost političkih lidera posle ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče raspirivanje političkih tenzija - naveo je Guteres.

U prethodna tri meseca na Kosovu je vidljivo nazadovanje u ključnim oblastima, naveo je Guteres u novom izveštaju koji će se 7. februara naći pred ambasadorima Saveta bezbednosti UN.

- Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona - naveo je Guteres.

Guteresove kritike odnose se na tri neuspešna pokušaja 43 poslanika kosovskog parlamenta da, uz podršku predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika skupštine Kadrija Veseljija, obore zakon o Specijalnom sudu, koji će pod okriljem Evropske unije suditi pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Foto: Tanjug

Prve optužnice ovog suda očekuju se sredinom februara, a prištinski mediji spekulišu da bi se iza rešetaka prvi mogli naći brat kosovskog premijera Daut Haradinaj i jedan od osnivača OVK Azem Sulja.

- Formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva je ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podrži vladavinu prava - naveo je Guteres.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba - najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti.

On je naveo i demarkaciju sa Crnom Gorom kao jednu od oblasti u kojima je Kosovo nazadovalo. Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu zakazana je za 7. februar.

Pročitajte još: PREGOVARAČKI TIM SRBIJE: Dijaloga s Prištinom nema DO KRAJA MESECA, čekamo IZVEŠTAJ O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA!

#Antonio Gutereš

#Kosovo

#izveštaj

'