AKTUELNO

Naslovne strane današnjih novinaza gledaoce "Novog jutra" prelistavali su Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" i Aleksandar Vasić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa TV Pink.

Govoreći o svetskoj temi broj jedan - protestima u Atini na kojima je oko milion ljudi izrazilo nezadovoljstvo oko naziva bivše jugoslovenske republike, Milorad Vučelić glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" kaže da je ovo područje trusno i da problemi pokušavaju da se reše na pogrešan način.

- Grci prepoznaju opasnost da neko hoće ime na koje polažu istorijsko pravo i ne žele da njihove vlasti budu pod pritiskom zapada, koji insistira da se nađe ime kako bi bili primljeni u razne saveze - kaže Vučelić.

On ističe da se podgrevaju nesporazumi, stvari se traumatiziju i postaju ozbiljne, a glavnu ulogu u tome preuzeli su "prljavi prsti zapadne diplomatije".

Pročitajte još: VIŠE STOTINA HILJADA DEMONSTRANATA NA ULICAMA ATINE: 'Makedonija je Grčka', 'Dalje ruke od Makedonije'! (FOTO+VIDEO)

Aleksandar Vasić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa TV Pink kaže da je protest pokazao visok stepen nacionalne osvešćenosti.

- Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju proizvela je komunistička vlast u SFRJ, a pre toga Makedonija nije postojala kao nezavisna država. Grci je ne daju jer Aleksandra Makedonskog nije učio neki Tripče ili Trajče, već Aristotel. Kada je reč o veštačkoj tvorevini, tu ima i bugarskog i grčkog dela, čak i albanskog, ali i srpskog i Makedoniju je u Prvom balkanskom ratu osvojio vojvoda Stepa Stepanović - podsetio je Vasić.

Foto: TV Pink

Vučelić kaže da prema teritoriji Makeodnije jedino Srbi nisu imali pretenzije, iako su je oslobodili od Turaka 1912. godine.

- I pored svega toga, videćete anti-srpske žaoke, iako bez povoda - kaže urednik "Novosti".

Govoreći o izjavi Bakira Izetbegovića da trećeg entiteta ne može biti bez rata, Vučelić podseća da Dejtonski sporazum obezbeđuje mir, temelj je Republike Srpske i prema sporazumu u BiH žive tri naroda i dva entiteta.

Pročitajte još: Izetbegović: U Bosni ne može biti trećeg entiteta BEZ RATA I KONFLIKTA!

Foto: TV Pink

- Postoji nesporazum oko entiteta muslimansko-hrvatske federacije i on traumatizuje situaciju, na šta Bakir skreće pažnju. Srbija i srpski narod u RS nema posebne interese u odnosima unutar ovog entiteta - kaže Vučelić.

Vasić smatra da "neko pokušava da se izvuče iz saveza muslimansko-hrvatskog saveza".

- Dejtonski sporazum je bio dočekan na nož, ali se ispostavilo da je on bio jedino moguće rešenje - kaže Vasić.

Juče je u selu Drakulić kod Banjaluke juče održan pomen srpskim žrtvama ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac. Pokolj je izvršen 1942. godine, a ubijeno je oko 2.300 ljudi.

Pročitajte još: DODIK IZRIČIT: Hrvatska da prizna genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu

Vučelić ističe da Srbija u poslednjih nekoliko godina skreće pažnju na svoje žrtve, što neki mediji i političari smatraju političkom zloupotrebom.

Foto: TV Pink

- U isto vreme u Beogradu imate more medija koji vode strašnu bitku protiv fašizma. U Hrvatskoj vidimo jačanje ustaštva - kaže Vučelić.

#Aleksandar Vasić

#Grčka

#Makedonija

#Mediji

#Milorad Vučelić

'