AKTUELNO

Politički analitičari saglasni su da je poseta Aleksandra Vučića Zagrebu, imajući u vidu hajku koja se vodi u hrvatskim medijama i najavljene proteste, rizična, ali su uvereni da će biti preduzete sve potrebne mere zaštite.

Oni su gostujući u emsiji “Novo jutro” na Televiziji Pink zaključili da je poseta u interesu Srbije i Srba koji žive u Hrvatskoj i da je predsednik Srbije dobro postupio jer nije odsustao od odlaska u Hrvatsku i rešavanja otvorenih pitanja u interesu naše zemlje.

Foto: Printscreen

Glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Miodrag Vučelić smatra da će Hrvatska preduzeti sve potrebne mere bezbednosti.

- Siguran sam da će i naše službe bezbednosti uraditi sve što je u njihovoj moći i da će voditi računa o svim tim rizicima koje pominjemo i koje su opšte mesto. Međutim, kada je nešto opšte mesto uvek se naprave neki propust i na to se treba posebno fokusirati- rekao je Vučelić koji očekuje da će poseta Vučića imati pozitivne efekte.

Socilog Vladimir Vuletić ističe da poseta jeste rizična, ali ekonomski izuzetno važna.

- Odnosi i treba da se poprave zbog ekonomije, mada niko nije za to da se otvorene teme guraju pod tepih. Međutim, reč je o tome da one ne treba da postanu jedine – naveo je Vuletić.

Pomoćnik komandanta Glavnog štaba srpske vojske Krajine za informisanje Kosta Novaković smatra da će ova poseta buti velika podrška Srbima u Hrvatskoj kako politička, tako ekonomska.

- Kada je reč o bezbednosti očekujem da će službe učiniti sve da protekne u najboljem redu – istakao je Novaković.

Istoričar Aleksanadr Raković je ukazao da se zbog naše političke korektnosti nedovoljno govori o tome zašto postoji tolika netrpeljivost u hrvatskoj javnosti prema Srbima.

Foto: Printscreen

- Ima istoričara koji sada tvrde da je razlog u tome što znatan broj hrvata vuče naše etničko poreklo ioni ne mogu da progutaju i beže od svog identiteta – dodao ne Raković, navodeći da će demonstracije koje će dočekati Vučića ustaše, novonacisti su polusvet i zašto bi se njima neko pravdao.

On je dodao da ima i pozitivnoih iskustva sa Hrvatima koji su potomci onih slobidarskih porodica iz Drugog svetskog rata, ali su oni nažalost manjima i njihov glas se ne čuje dovoljno.

Urednik poltičke rubrike dnevnog lista Politika Bojan Bilbija navodi da se stvra užasna atmosfera netrpljivoisti i primenom verbalnog nasilja.

- To se lančano preliva i kod nas, mnogi ozbiljni ljudi mogu da savetuju predsedniku Srbije da u ovakvoj atmosferi ne ide u Zagreb. Mislim da je to velika zamka, možda neko u Zagrebu ima nameru da stvori takvu atmosferu da srpska strana odustane od posete i da se krivica prebaci na Beograd, a to bi bio najgori scenario – ocenio je Bilbija.

On je istakao da je skandalozno nazivati predsednika Vučića bahatim četnikom te postavio pitanje šta bi bilo kada bi naši vodeći mediji tako nazivali Hrvatsku predseddnicu i das u je tako dočekali kada je dolazika u Beograd .

- Sve urađeno na takav način da se poseta oteža i Vučić tamo boravi u atmosferi pritiska i stresa – podvukao je Bilbija.

Marketing stručnjak Nebojša Krstić ističe da hrvatska javnost pokušava da opravda atmosfera koja dočekuje Vučića, a koja je vrišteća i nedobronamerna.

Foto: Printscreen

- Niko u Srbiji, naročito ne od zvaničnika, nije vređao hrvatske državnike. Danas niko ne vređa Kolindu Grabar Kitarović ili Plenkovića u javnom diskursu, a u Hrvatskim medijama imamo takmičenje ko će da kaže ružniju stvar o zvaničnom predstavniku Srbije koji dolazi u posetu – naveo je Krstić.

- Predsednica hrvatske poziva Vučića, a predstavnici vlade u istom danu kažu da ga ne treba zvati i da on ne treba da dođe. Taj šum u komunikaciji predstavlja direktnu uvredu i zvaničniku koji je pozvan i državi koju predstavlja. I to je bilo ozbiljno iskušenje za Vučića, koje je on elegantno progutao – rekao je Krstić.

Istoričar Predragom J. Marković kaže da nije lako biti Srbin u Zagrebu.

- Za razliku od Beograda gde svako može da kaže bilo šta protiv Srbije, da uvredi srpsku vojsku, istoriju, političare.. u Zagrebu je cena istupanja protiv države izuzetno velika. Srbi su tamo ostali u tragovima, pet ili šest puta se smanjio njihov broj – naveo je Marković istakavši da je Hrvatskoj znatno viši nivo nacionalizma nego u Srbiji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Vučić dobro postupio i da se ne treba osvrtati se na ekstremističke poruke u momentu kada su pred vama državni poslovi, te da je politički korisno raditi na tome da se reše konkretna pitanja.

- Sve ostalo je sramotni holklor koji prerasta u neku vrstu političkog obrasca. To je pre svega njihov problem i njihova sramota, a Srbija treba ovde da brani svoje i interese Srba u Hrvatskoj – istakao je Vuk Stanović.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas“ Savo Štrbac navodi da je disonantnim tonovima između predsednice Hrvatske i vlade pridata prevelika važnost.

- Dobro je da dođe do posete, mislim da pitanja koja su na dnevnom redu nisu ništa novo –rekao je Štrbac, napominjući da je u ratu devedesetih godina prošlog veka ukupno bilo oko 21.000 i 22.000 žrtava.

Politički analitičar Dušan Janjić je rekao da izvinjenja dobro dođu, ali da se njima ništa ne menja ako nema konkretnih poteza.

- Ovo je dobar i odgovoran potez. Lično mislim da će tu biti mnogo više političkog dogovora nego što se sada očekuje. Ovde je sva odgovornost na domaćinu – naveo je Janjić.

- Ljudski životi, patnje i iseljavanja ugrađeni su u nastanak džave i to celu stvar čini posebno teškom i traumatučnom. Imamo slučaj ubistva poreodice Zec, koja je kao žrtva ugrađena u nastanak hrvatske države - podsetio je.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Novo jutro

'