AKTUELNO

- Moramo da sagledamo realnost i da razumemo odnose u svetu i odnose na Kosovu i da razumemo da Kosovo nije naše, kao što to mi mislimo, ali nije ni njihovo, kao što to oni pokušavaju da prikažu - rekao je predsednik Srbije.

Teško da bi Srbi priznali nezavisno Kosovo u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters i istakao da samo kompromis može izvesti srpsku pokrajinu iz stanja "zamrznutog konflikta".

EU je poručila Srbiji da može da se pridruži bloku do 2025, ukoliko sprovede reforme i normalizuje odnose s Kosovom.

Ona nije eksplicitno navela kakvu formulu sporazuma očekuje između Beograda i Prištine, ali je nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao u sredu novinarima u Prištini da je uslov da Srbija "prihvati kosovsku nezavisnost".

Na pitanje novinarke kako tumači izjavu Gabrijela da će Srbija postati clanica EU samo ako prihvati nezavisnost Kosova, Vučić kaže da to nije jedina opcija.

- Mislim da postoji više modela za Kosovo. Ljudi stvari vide pojednostavljeno i kažu - 'taj deo teritorije je naš, a ne njihov, to je tako'. Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obe strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa, umesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju - naveo je predsednik Srbije.

Sprsko rukovodstvo traga za formulom sa kojom može da izađe pred javnost na referendum.

Neki komentatori sugerisali su da bi Beograd mogao da izbegne priznanje Kosova, ali da prihvati njegovo mesto u UN, što je Rusija do sada blokirala.

Aleksandar Vučić kaže da se o bilo kom rešenju, odnosno odluci, moraju izjasniti građani Srbije, od kojih mnogi smatraju Kosovo kolevkom svoje pravoslavne vere.

- Narod će odlučiti, a ako vi mislite da bi to moglo da dobije većinu, ja nisam tako siguran - rekao je Vučić za Rojters.

- Moramo da sagledamo realnost i da razumemo odnose u svetu i odnose na Kosovu i da razumemo da Kosovo nije naše, kao što to mi mislimo, ali nije ni njihovo, kao što to oni pokušavaju da prikažu - rekao je Vučić.

- Ako ne dođe do kompromisa, imaćemo zamrznut konflikt decenijama. Ne treba to da ostavimo našoj deci da rešavaju - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, od Srbije se očekuje da to prihvati, "da postanemo veliki, da razumemo da smo sve to izgubili".

- Ali ono što ja govorim, svuda, a pre svega u Briselu, jeste da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, isto tako i Srbi, što je u skladu sa našim ustavom - da je Kosovo naša teritorija. Potreban je kompromis za bilo kakav dogovor, ne možete imati jednu stranu koja sve dobija dok druga nema ništa. Jedna strana ne može biti zadovoljna, a druga nezadovoljna jer to neće voditi do rešenja. Ono je moguće samo ako su obe strane zadovoljne, ili barem delimično - rekao je Vučić.

Iz perspektive prošlosti Vučić objašnjava težinu rešavanja pitanja Kosova i Metohije i posledice koje bi u slucaju da se ne postigne dogovor mogle da se jave u buducnosti.

- Svi pravni principi su bili pogaženi, bukvalno. Zakon je bio pogažen, prekršen tako što je data nezavisnost Kosovu i šta god da vam kažu, nemaju odgovor na to pitanje. Sada bi oni trebalo da odustanu od toga, a mi da razumemo stvarnost i pokažemo razumevanje za odnose u svetu kao i na Kosovu i Metohiji, da shvatimo da Kosovo nije celo naše, kao što su nas učili, ali da, naravno, ni sve nije njihovo kao što pokušavaju da pokažu i dokažu - poručio je predsednik.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u utorak za Rojters da očekuje dogovor s Beogradom tokom ove godine i da bi to moglo da rezultira članstvom Kosova u UN. Zauzvrat, neki od Vučićevih saradnika, uključući ministre spoljnih poslova i odbrane, pozvali su na podelu Kosova, tako što bi Srbija preuzela sever pokrajine, većinski naseljen Srbima.

Vučić je odbio da komentariše te stavove.

- Ako oni odbiju kompromisna rešenja, to neće biti prevelika tragedija, osim što će to biti loše vesti za srpsku zajednicu. Imaćemo tako zamrznuti sukob više decenija, koji ce u jednom trenutku, za 20 ili 30 godina, nažalost biti odmrznut. Znate šta to znaci. Zbog toga ja toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rešenju jer takvo stanje ne bismo smeli da ostavljamo našoj deci i unucima - rekao je Vučić.

On insistira da je sporazum moguć, ali ističe da to zahteva "političku volju u Briselu da se postigne kompromis, umesto da se nastavlja pritisak na Srbiju".

Citirajući Borislava Pekića, Vučić kaže da Srbija treba da gleda u budućnost:

Ne treba da ljubimo tlo kojim su naši preci hodali, već zemlju kojom će hodati naši potomci.

Pročitajte još: I vojvođanski Hrvati zadovoljni Vučićevom posetom Zagrebu: Evo što su poručili

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Rešenje

#Rojters

'