AKTUELNO

Ministarka je izrazila uverenje da će BiH i Srbija zajedno imati bolju budućnost u Evropskoj uniji.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Banjaluci da je Srbija kao trenutni lider u procesu evropskih integracija konstruktivna i spremna da pomogne susednim zemljama i naglasila da će srpsko ministarstvo pomagati i dalje BiH na pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije.

- Srbija je tu i Srbija je konstruktivna i hoće da svoju ulogu lidera u procesu zajedno sa Crnom Gorom, onako kako je strategija i prepoznala, ispuni na pravi način", rekla je Joksimović na konferenciji "Zapadni Balkan i članstvo EU - jača regionalna saradnja u cilju bržeg procesa EI - koja se održava u Banjaluci.

Ona je čestitala kolegi Igoru Crnadku na upornosti i doslednosti u nameri da organizuje ovu konferenciju i pored poteškoća koje su postojale.

Joksimović je navela da biti trenutni lider u procesu evropskih integracija za Srbiju znači i dodatnu obavezu da "svima drugima, našim susedima, zemljama sa kojima želimo da imamo najbolje moguće odnose pomognemo u svakom pogledu, i tehničkom i političkom i mi smo to i do sada radili". Ona je naglasila da je Ministarstvo za evropske integracije u prethodnom periodu mnogo pomagalo i pomagaće i dalje BiH na pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije.

- Nadam se da ćete dolaskom i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera iduće nedelje, moći da predate upitnik i to će zaista otvoriti jednu novu prespektivu i za BiH - istakla je Joksimović i ddoala da je vrlo važno nakon objavljivanja strategije proširenja, što će i predsednik komisije doći u region.

- Mi ga očekujemo u ponedeljak i utorak u Srbiji, znam da u sredu dolazi i da će biti zaista dobar i važan dan, ja verujem i za BiH i proces evropskih integracija - rekla je Joksimović.

Istakla je da format gde su bili uključeni parlamentarci i sa druge strane predstavnici izvršne vlasti, na najbolji način šalje poruku koliko je važno da se na svim nivoima vlasti intraregionalno, sarađuje kako bi se promenila večito sumorna atmosfera nekih očekivanja, stalno nekih problema koji dolaze iz ovog regiona. To treba da se zameni sa nekim vedrim prilikama i boljim pogodnostima za naše građane, ukazala je Joksimović.

- To nije stvar političke volje, to je stvar odgovornosti svih ozbiljnih političara. I u tom smislu ja zaista mislim da je ova inicijativa ministra Crnadka pokazala da je on ispred BiH prepoznao značaj i strategije i dobrosusednske saradnje i u tom smislu izuzetno vrednujem značaj ove konferencije - naglasila je Joksimović.

Što se tiče Srbije, podsetila je da je naša zemlja otvorila 12 poglavlja, a privremeno zatvorila dva.

- Očekujemo dinamiku ubrzanja procesa, imamo za redom tri predsedavanja Bugarske, Austrije i Rumunije koje su zapravo države koje promovišu i podržavaju politiku proširenja Evropske unije i u tom smislu zaista verujem da uz podršku koju nam dokument strategije proširenja daje, možemo zaista svi da napredujemo u odnosu na ostvareni napredak u ovojh fazi - istakla je Joksimović.

Ona je ukazala da je važno sačuvati individualni kriterijum ocene napretka u evropskim integracijama.

- To ne treba da bude destimulišuće ni za koga, ja vrlo dobro znam da nerealni optimizam zvuči kao neka demagogija i znam za brojne interne probleme i u BiH, ali ja zaista smatram da je za sve nas u regionu, a rekla bih posebno za BiH izuzetno važno da zadrži tu jednu 'krovnu' politiku proevropske agende, reformi u zemlji i jasnog strateškog pravca ka Evropskoj uniji - navela je ona.

Ministarka je izrazila uverenje da će BiH i Srbija zajedno imati bolju budućnost u Evropskoj uniji.

#Banjaluka

#Bosna i Hercegovina

#EU

#Jadranka Joksimović

'