AKTUELNO

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozitivno je ocenio susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel i upozorio da je Engleska najveći protivnik Srbije na zapadu.

Šešelj je gostujući u emsiji “Novo jutro”ukazao da Engleska želi da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju, ali želi i dalje da pritiska Srbiju.

- Engleska je najveći protivnik Srbije među zapadnim silama, mnogo veći od Amerike. Treba da očekujemo dalje neprijateljske ake Engleske, a Nemačka nam može pomoći u uspostavljanju ravnoteže. U sadašnjim svetskim uslovima Nemačka se pokazala kao pouzdaniji partner, nego Engleska. Nemačka drži reč - dodao je Šešelj.

Kako je dodao, Englezima je važno da budu jedan od odlučujućih faktora na Balkanu, bez obzira na izlazak iz EU.

- Engleska bi želela da kontroliše EU, a da nema obaveze koje proizilaze iz članstva u EU - dodao je Šešelj.

Sociolog Vladimir Vuletić je ukazao da je nova nemačka vlada na pomolu, a to što će opet biti velika koaliciona a to je snažna poruka da će Nemačka biti i u budbućnosti evropski lider, koji vodi računa o budućnosti Evrope.

Foto: Printscreen

- Potpuno je jasno da će Nemačka imati brige da ovaj deo Evrope integriše u EU id a se problem i nestabilnost koja postoji reše u najskorijoj budućnosti - naveo je Vuletić.

On smatra da će EU nastojati da se u narednih godinu ili dve reše svi konflikti na prostoru Zapadnog Balkana.

- Osnovna poruka jeste da je Srbija važan igrač i da je mnogo toga u Vučićevim rukama. Srbija je sada mnogo jači igrač u odnosu na period od pre 10 godina i više se vodi računa o našim intersima, a to je ključna razlika - dodao je Vuletić.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić naveo je da je 11. susret Vučića i Merkelove potvrda kvalitetne spoljne politike koju Srbija vodi poslednjih nekoliko godina.

Foto: Printscreen

- To potvrđuje bliskost u želji da se bolje razumemo. Sada imamo jasnu potvrdu ne samo da Nemačka ekonomski podržava Srbiju, al ii Merkelova ukazuje Srbiji veliko poverenje, ali i predaje odgovornost. Ta svets da mi zaista utičemo na kvalite života u Evropi i njenu budućnost je vrlo važna - istakao je Miletić.

Kako je dodao, kompromis oko Kosova ne može da se napravi bez dobre kompenzacije.

#Vojislav Šešelj

'