AKTUELNO

O tome zašto se američki državni sekretar danas sastaje sa srpskim opozicionim liderima, kada takve sastanke nije imao u Prištini i Makedoniji, tema je o kojoj su za NOVO JUTRO govorili Milovan Drecun, predsednikom skupštinskog odbora za KiM, prof. dr Dragan Đukanović, sa Fakulteta političkih nauka, Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, prof. dr Zoran Dragišić, sa Fakulteta bezbednosti i prof. dr Srđan Trifković, politički analitičar.

- U Beogradu uvek postoji iluzija da je američka politika uklesana u kamenu i da je jasno artikulisana, kao i da su koraci planirani četiri ili pet poteza unapred. U ovom trenutku balkanski portfelj vodi jedna nasleđena grupa profesionalnih birokrata, i prem da je Mičel 2017.u leto imenovan on je zapravo kontinuitet Viktorije Nulan koja je bila njegova prethodnica na tom položaju - rekao je prof. dr Srđan Trifković, politički analitičar.

Kako kaže, kontinuitet postoji pošto balkansko pitanje nije došlo na tapet glavnih donosilaca odluka.

- On ne donosi ništa dobro - rekao je Trifković.

Foto: Printscreen

- Ja mislim da je očigledno reč o kontinuitetu politike koju dobijamo iz SAD, i ma koliko dolazi od tih personalnih promena, politika ostaje skoro ista. Ono što je značajno je to što mislim da su SAD, posebno posle jučerašnje Mičelove posete Prištini, da su nagovestili da insistiraju na formiranju oružanih snaga Kosova, što je neka vrst apromene u odnosu na dosadašnji stav, koji je sada pri tome još tvrđi - rekao je prof. dr Draganom Đukanovićem, sa Fakulteta političkih nauka.

Kako kaže Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, na osnovu njegovog ponašanja u Prištini, možemo da tumačimo kakav će biti trend američkog ponašanja po kosovskom problemu.

Foto: Printscreen

- Za njih je to završena priča. Kosovo je navodno nekakva država, Srbija treba da se pomiri sa tim, ukoliko ne želi da prizna Kosovo onda bar da im otvorimo put za članstvo u UN. Nema promena u toj politici - rekao je Drecun.

Kako kaže, cela ova njegova poseta je nekako stavljena u okvir njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Ruskom Federacijom i oni taj trend pojačavaju, a ne smanjuju.

- To će biti dugotrajan trend i o tome govore i predsednik Ruske Federacije i premijer Medvedev, i on je došao upravo sa tim ciljem. Jedno je pisati knjige tamo gde živi, ali sada će videti na terenu da stvari ne stoje baš tako - rekao je Drecun.

Kako kaže , pitanje je ko dobija od svega ovoga. I očigledo je da jedini koji iz ovoga nešto dobijaju su pobornici zaoštravanja odnosa sa Rusijom, i dodaje da ako bi trebalo da se kladi, kladio bi se da je to pripadnici britanske obaveštajne službe.

Foto: Printscreen

- Transformacija oružanih snaga bezbednosti nama ne ide u prilog i to je nešto što bi trebalo da se spreči. Ako imate generalštab nije ni važno kako će se to zvati, jer to u suštini ide ka formiranju oružanih snaga. Važno je da zemlje koje su priznale nezavisnost jeste da to urade u punom kapacitetu. Oružane snage su jedna od najvažnijih stvari. Kosovo ima ambicije da formira oružane snage - rekao je Zoran Dragišić, sa Fakulteta bezbednosti.

Kako kaže, teba razgovarati o poziciji SAD. Imamo najave da će u ovoj godini morati da se nastave pregovori između Beograda i Prištine i očekuje se da će u ovoj godini morati da se dogode neki važni koraci.

- Stav SAD je jasan i mi ne možemo da ga promenimo i što se njih tiče ta stvar je već gotova. Mi imamo sada nastavak tog procesa u kome mi moramo da razmišljamo o tome na koji način ćemo uspeti da stvorimo što bolju poziciju. Sukobljavanjem sa SAD i širenjem histerije u Srbiji nećemo postići ništa. Predsednik Vučić je mnogo toga uradio i uložio je ogromne napore da se ti odnosi što je moguće više popravili kako bi oni pokazali razumevanje za naše interese - rekao je Dragišić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, za nas je jako važno da ovaj geopolitički sukob između SAD i Rusije izbegnemo i da se ne nađemo na liniji vatre.

- Kad god se suviše naklonilo na jednu od strana gubila se prednost i ja ne vidim razlog da Srbija u ovom momentu glumi Čegevaru. Ovo je njegova prva poseta i jeste u funkciji testiranja aktera oko ovog dijaloga - rekao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Kako kaže, američka politika je populistička i on se snažno oslanja na vojno-industrijski kompleks i to se tiče ovh promena. Što se tiče promena to je više upućeno u Trampovu politiku oko kandidature.

#Aleksandar Vučić

#Amerika

#Novo jutro

#Rusija

#Ves Mičel

'