AKTUELNO

Bivši britanski špijun Skripalj i njegova ćerka otrovani su vojnom nervnom supstancom 4. marta u južnoj Engleskoj.

Ljubiša Ristić, reditelj, povodom ultimatuma Tereze Mej rekao je za “Novo jutro” Televizije Pink da ona ne može nikome da sve to služi da se sakrije šta se stvarno događa.

- Prvo, niko nije video tog penzionisanog špijuna i njegovu ćerku, nema ni fotografije ni videa, ja uopšte ne verujem da se to desilo. Nisu nam pokazali, ništa nismo videli, slika govori više od hiljadu reči. Ja sam juče gledao prenos Britanskog parlamenta juče, to je potpuno strašno - kazao je Ristić.

Foto: Printscreen

Kako kaže strašno je šta oni ljudi pričaju tamo i da niko ne govori ništa konkretno.

- To je čudan, zbunjen svet, koji onaj Korbin pokušava da urazumi. To je jedna nestala imperija koja radi na svojoj važnosti i dobija zadatak koji treba da ispuni. Mislim da treba da skrene pažnju sa onog što se dešava između Irana i Izraela, onog što se dešava u Evropi, a to je da Amerikanci i NATO ponovo reokupiraju Nemačku pod izgovorom da je to zbog Rusije - objašnjava Ristić.

Foto: Printscreen

Po njegovim rečima, to što se dešava najteže pada Nemačkoj i Francuskoj.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije rekao je da posle demonstracije sile gospodina Putina i Rusije sa novim naoružanjem, sada imamo novi talas, kontraudar.

- Udar u smislu: vi ste nas napali na našoj teritoriji nervnim gasom. Oni sada govore o napadu, što je vrlo interesantna situacija i vrlo visok nivo opasnosti za sve koji ne uspeju da na pravi način shvate ovaj sukob između Rusije i Amerike i ne postave se pravilno. To posebno važi za Srbiju koja pokušava da na nekoj ivici oštrog noža realizuje neke nacionalne interese koji su joj oduzeti devedesetih godina - istakao je Miletić.

Kako kaže, zapad se homogenizuje, situacija se zaoštrava i to menja odnose i situaciju vezanu za Srbiju.

- Vidim velike promene u međunarodnim odnosima i dalje zaoštravanje, kao i pozicioniranje velikih sila i vidim da će to vrlo brzo biti velika implikacija na region. Moguća je destabilizacija regiona - kazao je Miletić.

Bojan Bilbija, novinar dnevnog lista Politika, rekao je da se zapad ujedinjuje radi urušavanja imidža Rusije uoči Svetskog prvenstva u fudbalu.

- Mislim da je krajnji cilj da se ostvari bojkot Svetskog prvenstva, da se desetak reprezentacija tamo ne pojavi i da to prvenstvo propadne, kao i 15 milijardi dolara koje je Rusija uložila propadne. U to Svetsko prvenstvo Rusija je uložila kao za Olimpijadu - naglasio je Bilbija.

Foto: Printscreen

On je napomenuo i da se sve to dešava uoči izbora u Rusiji i da je poenta svega što se dešava da se baci senka da tamo nešto nije u redu, da nije demokratski.

- Stalno se govori o ubistvu špijuna, a on nije umro. To nije ruski, već britanski špijun, a na kraju krajeva zaista nismo videli nikakve dokaze ni fotografije - kazao je Bilbija.

Kako dodaje, gas za koji se govori da je iz Rusije nije se proizvodio tamo već u Uzbekistanu, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a devedesetih godina Amerika je izdvojila oko šest miliona dolara za uništavanje tog gasa, pa je cela ta fabrika zatvorena.

- Taj gas je uništen, ali pod kontrolom Amerike. Postoji šansa da je deo tog materijala zavšio u Americi - zaključio je Bilbija.

#Bojan Bilbija

#Dejan Miletić

#Engleska

#Ljubiša Ristić

#Rusija

'