AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Srpske liste Goran Rakić obratili su se javnosti nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradu Predsedništva.

Đurić je na sastanak došao sa rukama u zavojima.

- Albanski sepratisti su juče u Prištini uz očiglednu i nedvosmislenu podršku pojednih međunarodnih zapadnih krugova na brutalan i nasilan način napali naš narod na severu Kosova i Metohije, sa potpuno jasnim cilejm nasiljem, zastrašivanjem i terorom, do zuba naružanom falangom okupiraju sever Kosova i Metohije – rekao je Đurić.

Kako je kazao, ponosan je na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki suprotstvali nasilju i teroru i nisu odustali od borbe za svoje kućne pragve

Foto: Tanjug

- Na goloruk narod su poslali stotoine do zuba napružanih pripadnika bande. To je sramota i onih koji su to učinili i onih koji su ćutali i koji su prećutno odobravali. Kada su kundacima tukli obične građane, žene, bacali šok bombe, kada su hteli da ponize srpske predstavnike vodajući me kao psa, vukući me za kravatu po zemlji misleći da tako mogu da ponize srpsku narod - rekao je Đurić.

- Stavili su me u jedan od tih transportera, onda su me udarali…Ja sam dobro, dobio sa nekoliko udaraca, ali sam dobro…Pokušavali su ne ponize, spuštajući mi glavu na kolena, držali su mi nabijenu pušklu u stomak,  jedan je izvadio nož i pretio mi. Stavili su me u podrum i da nije bilo jednog poziva iz Beograda jasno je da bi se nasilje u nastavilo i da bih ja ostao u Prištini - istakao je Đurić.

Foto: Tanjug

Marko Đurić je u brutalnoj akciji ROSU uhapšen na skupu o unutrašnjem dijalogu, a zatim je sa lisicama na rukama prebačen u Prištinu, gde je saslušan, a zatim proteran u centralnu Srbiju.

- Mi ćemo nastaviti da podržavano srpske predstavnike na KiM. Njihova odluka o formirtanju ZSO je motivisana potrebnom da se ostavre kolektivna politička prava Srba, bez kundaka i tiranije – istakao je Đurić.

- Što se razgovora tiče, mislim da su međunarodni predstvnici koji su ovo odobrili i dozvoli i Priština pokazali šta misle o dijalogu – rekao je Đurić.

Foto: Tanjug

Ono što ste videli u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice o dijalogu, rekao je Đurić.

- I jedna i druga strana su delima pokazali šta misle o dijalogu ili da budem precizan jedna strana delima, a druga nedelima – rekao je direktor Kancelarije za KiM upitan da li će Beograd nastaviti dijalog. - Što se dijaloga tiče, ja sam svoj stav rekao, a konačnu odluku doneće predsednik Vučić – dodao je Đurić.

Marko Đurić rekao je da je jasna poruka predsednika Aleksandra Vučića da na Kosovu i Metohiji niko neće moći da ponovi nikada ni novi “Bljesak” ni novu “Oluju”.

- Mi ovime nismo pokolebani i nastavićemo našu borbu, bićemo sa našim narodom, ojačati naše strukture na KiM. Pozivam svakog Srbina i onog kome je država Srbija u srcu da ne stupa u redove te takozvane vojske, to ne može doneti ništa dobro ni Albancima ni Srbima. Ne bih potcenjivao rad i trud naših organa bezbednosti, mi kao država znamo šta se dešava na KiM i naš posao je da razgovaramo sa ljudima - istakao je Đurić.

Kako kaže on je postavljen za glavnog pregovarača i nije dao povoda da se napravi onako nešto, kao i da je najava o poseti poslata 70 sati ranije. Trebalo je da sa Nikolom Selakovićem razgovara sa predstavnicima Srba o njihovoj budućnosti na Kosovu i Metohiji.

- Moja je dužnost je da budem sa Srbima sa KiM. Čak i kada mi govore koliki su rizici, to je nešto što je moja odgovornost. Uvek ću ići, i biću tamo i bićemo svi tamo, ne radi se o meni ni ljudima koji su juče prebijeni. Oni su pokušali da slome naš duh i nateraju da odustanemo od onog što je naše istorijsko i životno pravo. Nastavićemo našu borbu - naglasio je Đurić.

Kako kaže, niko od predstavnika međunarodne zajednice nije pitao šta se desilo ili kako je posle svih dešavanja juče na KiM, ali i upitao je ko i da ga pita i kontaktira, jer se to i dogodilo uz eksplicitnu saglasnost dela međunarodne zajednice.

- Ko da me kontaktira, puna ih je Mitrovica bila juče, a da ne kažem koliko stranih obaveštajnih službi, koliko vojnika ove ili one zemlje, pripadnika ove ili one međunarodne misije ima tamo - rekao je Đurić.

- Neko je želeo da potkopa svaku mogućnost pronalaska kompromisnog rešenja zato što se plaše istine i nije im svejedno kada im se pokaže sporazum iz Kumanova i rezolucija 1244. Nije im svejedno i danas jer znaju da srpski narod neće odustati - istakao je Đurić.

- Onaj ko se ovako ponaša o dijalogu ništa dobro ne misli, kao ni o tome da se nađe rešenje za problem. Ovaj napad je kontinuirani pokušaj da se kroz incidente sa izmišljenim razlozima promeni demografska i politička slika tog dela naše južne pokrajine i da se ostvari šovinistički cilj da Srba na KiM ne bude. Oni za to imaju saglasnost jednog dela međunarodne zajednice - naglašava Đurić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će Srpska lista izaći iz vlade privremenih instutucija u Prištini.

Foto: Tanjug

- Mi znamo da će se oni ujedniti je kada su njihovi više intersi u pitanju oni će se ujediniti. Neće nas uplaštiti ostajemo dole sa svojim porodicama, branićemo svoje domove i nikakva ROSU policija, ni Euleks policajci neće nas oterati - rekao je Rakić.

Kako je dodao, ono juče je bio probni balon kako da specijalne jednice osvoje sever Kosova.

On je dodao da će na petu godišnjicu od potpisivanja Briselskog spozauma 10 opština sa većinksim srpskim stanovništvom će formirati Zajednicu srpskih opština.

- Sutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu skupština svih 10 opština sa većinksim srpskim stanovništvo i izneti taj predlog – precizirao je Rakić i dodao da je o tome obavešten predsednik Vučić te da će podržati svaku našu odluku kako je to i do sada činio.

Pozvao je Srbe da ne ulaze u kosovsku vojsku.

- Nemojte to da radite, nemojte da jedni drugim budemo vukovi, da budete vukovi naštoj deci. Naćićemo način ukoliko vaše materjalno stanje nije na zavidnom nivou da i to rešimo, ali nemojte ići u tu vojsku jer ćemo doći u situaciju da udari brat na brata - dodao je Rakić.

Rakić je upitan o posledicama formiranja ZSO, istakao da je Brisel garant formiranja SZO.

- Formiraćemo je u skladu sa Briselskim sporazumom, koji je ratifikovan u kosovskoj skupštini – rekao je Rakić i dodao da to nije jednostran potez i da je srpska strana čekala pet godina, ali da Priština nije bila spremna da je formira.

Jevtia:Odluka jednoglasna, Vučić razumeo i podržao

Odluka o istupanju Srpske liste iz kosovske vlade jednoglasna je i jedinstvena, rekao je potpredsednik i ministar u toj vladi Dalibor Jevtić, te dodao da su tu odluku predstavnici Srpske liste danas saopštili predsedniku Aleksandru Vučiću. - On je tu odluku razumeo i podžao - rekao je Jevtić na pres konferenciji nakon sastanka s Vučićem. Dodao je da su odluku o izlasku iz privremenih institucija u Prištini doneli ne samo zbog jučerašnjeg terora Albanaca na severu KiM, jer, kako je rekao, "čaša se već bila prelila". Ta odluka znači, pojasnio je kasnije odgovarajući na pitanja novinara, da poslanici Srpske liste neće više podržavati u kosovskoj skupštini odluke vlade u Prištini. - Šta će dalje biti...? Video sam neku inicijativu o vladi nacionalnog jedinstva. Neka se oni ujedinjuju. Mi želimo na demokratski način da se borimo za ono što nam pripada, a to je pre svega sloboda - rekao je Jetvić. On je, naime, poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji žele i dalje da se na demokratski način bore za svoja prava, primetivši da, ako su Albanci imali nameru da po nekakvom nalogu hapse Marka Djurića, "trebalo je to da urade dostojanstveno, a ne ponižavajući sve nas". Ali, kako je ocenio, nisu oni nas ponizili, već sebe, jer su pokazali svoje prave namere.

Foto: Tanjug

#Marko Đurić

'