AKTUELNO

Nebojša Čović, predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK, a povodom nedavnog hapšenja predsednika kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, da Albanci nemaju ni mentalni i ni intelektualni kapacitet za rešavanje problema, navikli su da drugi to rade za njih.I da je sve ovo rukovođeno.

- Ovo je bio veoma nezgodan događaj viskog inteziteta i kriza će verovatno potrajati. Kosovski problem nije brzo rešiv i ovo što je Srbija doživela je zapravo ponižavanje. Sa druge strane tu je i Rusija koja potpuno razume problematiku svega što se dešava na KIM. Ono što je problematično jeste model međunarodne zajednice u rešavanju problema – rekao je Nebojša Čović, predsednik KK CZ.

Po njegovim rečima jedna od ključnih grešaka je bila što smo sa Saveta bezbednosti otišli ka Evropskoj uniji. I kako kaže, razlog je prost. Kako kaže, u Savetu bezbednosti imamo Rusiju i Kinu koje razumeju problem, a sa druge strane u UN je situacija više nego jasna.

- Tri nedelje je rok da se napravi zajednica srpskih opština, cela ta priča oko naših poslanika jeste da je sazrela jedna nova generacija političara koji ulaze u pregovore oko Kosova. Ne mislim da će se doći do nekog trajnog rešenja ili ga bar ja ne vidim – rekao je Dragan Vujičić, novinar “Večernjih novosti”.

Foto: Printscreen

Kako kaže Čović, plan da se do 20. aprila formira zajednica srpskih opština je fer ponuda. Postoji čitav taj model. Sve što rade Haradinaj, Tači i Veselji, kako kaže Čović, zasnovano je na njihovim fundamentalnim poslovima, a to je organizovani kriminal. I nažalost, on je uvezan sa određenim srpskim strukturama.

- Ono što uočavamo u poslednje vreme je malo drugačija terminologija koju koriste naši zvaničnici. A inače cela ova situacija, telefonski razgovor sa Putinom, pokazuje da je pozicija Srbije teška, još teža nego što je bila – rekao je Žarko Rakić

Foto: Printscreen

Kako kaže, naša strana je dobro procenila u kom pravcu idu pritisci.

- Ono što moramo da znamo kada se ovako nešto dogodi da oni imaju uvek način na koji postavljaju problem al ii ono što predstavljaju javnom mnjenju. Kako znam njihove odluke su već sve donete i oni rade po naredbama. I ovo što se dogodilo sada na Kosovu. Ovo što se dogodilo Đuriću, smatram da je poniženje međunarodne zajednice – rekao je Rakić.

- Ja stvarno mislim da Albanci nemaju ni mentalni i ni intelektualni kapacitet, a navikli su da im drugi rešavaju probleme. I ovo je sve rukovođeno. Tvorcu svega ovoga na Kosovu se očigledno žuri jer se može primetiti ozbiljna preraspodela snaga u svetu – rekao je Čović.

Kako kaže, na nas se vrši pritisak za borbu protiv kriminala i tako dalje i za paralelne institucije a zapravo su paralelne institucije albanske grupe i albanske grupe organizovanog kriminala.

#Jutarnji program

#Nebojša Čović

#Novo jutro

#Žarko rakić

'