AKTUELNO

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista 'Alo', za NOVO JUTRO TV PINK rekao je da je bitno da u vojnom smislu pokažemo šta imamo i čime raspolažemo.

- Maltretiranje gospodina Marka Đurića i Srba u Kosovskoj Mitrovici i reakcije koje su usledile na sve to iz naše zemlje i iz Evrope, pa i od tako značajnih faktora kao što je Ruska Federacija, pokazuju da se u dužem periodu akumuliralo dosta toga što smeta iznalaženju uravnoteženog, pravednog i održivog, mirnog rešenja za status Kosova i Metohije. Mislim da je na tom sastanku u Mitrovici i na ulicama Prištine iskazan jedan neviđen stepen potcenjivanja čitavog srpskog naroda, kao i njenog rukovodstva - rekao je Živadin Jovanović, iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, Srbija nije u skorijoj istoriji doživela takvo poniženje od strane ključnih zapadnih faktora kakvo je ovih dana u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici.

- Treba svi da izvučemo zaključke i mislim da nije čudo što su odjednom pale veoma teške reči i sada je ključna stvar hoćemo li ozbiljno shvatiti situaciju i hoćemo li zahtevati da se neke velike nepravilnosti i odstupanja postave na svoje mesto. Kao i da se stvore uslovi za pravo i održivo rešenje na KIM - rekao je Jovanović.

- Ja sam juče razgovarao sa nekim prijateljima iz vojske o svemu ovo me i svi su ogorčeni zbog onoga što se dogodilo pre neki dan na Kosovu, i svi su spremni da idu da brane Srbiju. Daj Bože da se sve mirno završi ali bitno je da pokažemo šta imamo i čime i mi raspolažemo. Kako je rekao taj neki moto da smo mali ali da volimo slobodu i da bi bili slobodni moramo da imamo jaku vojsku i moramo sami sebe da branimo - rekao je Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo".

Foto: Printscreen

Po mišljenju novinara i pisca Luke Mičete, ovo što se dogodilo nije nikakvo poniženje, ali da to što se dogodilo je ako dubinski promišljamo politiku jedan nebitan događaj u odnosi na to kako je Srbija nastupila posle tog događaja.

- Ovde je pokazana jedna ozbiljna diplomatsko- državnička mudrost srpskog rukovodstva, gde je pokušano, čini mi se dosta uspešno, sa pozicije najboljih tradicija srpske politike i diplomatije, a ne više sa emotivnog i emocionalnog momenta. Vučić savršeno zna u kojoj situaciji se nalazi Srbija a u kojoj svet - rekao je Mičeta.

Kako kaže, sve što se bude rešavalo sa Kosovom, rešavaće se sa nama, albancima i amerikancima, ostali su sekundarni faktor koji imi pomaže ili odmaže da se ova situacija reši.

- Ja se nadam da će se ta situacija rešiti, bitna je jedna impresivna situacija a to je sa koliko ljudi je Vučić razgovarao u vezi sa ovim događajem na Kosovu. Rusija je regionalna sila, međutim Cezar sedi u Vašingtonu i sa njim se moraju održavati dobri odnosi - rekao je Mičeta.

Foto: Printscreen

Jovanović je podsetio da su SAD i vodeće članice NATO pakta ustvari roditelji otcepljenog Kosova. Da nije bilo NATO agresije 1999.godine ne bi bilo ni proglašenja unilateralne nezavisnosti 2008.godine.

- Hoću da potpuno jasno kažem da SAD, Nemačka i Velika Britanija u prvom redu kao vodeće sile zapada, stoje iza otcepljenja KIM i da je to deo njihove strategije stavljanja čitavog Balkana pod njihovu kontrolu u kontekstu njihove konfrontacije sa Rusijom - rekao je Jovanović.

Kako kaže, najvažniji rezultat treba da bude vraćanje na rezoluciju 12 44. I dodaje da moramo naći pravnu osnovi i moramo da potsetimo i druge da međunarodni odnosi moraju da budu pravno zasnovani.

#Duško Vukajlović

#Kosovo

#Novo jutro

#Srbija

'