AKTUELNO

Po rečima Petra Petkovića sami predstavnici Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kažu da je politika Jeremića bila za njih gora i donela je mnogo teže rezultate nego to što su radili predstavnici takozvane OVK.

Petar Petković iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je za „Novo jutro“ Televizije Pink da na političkoj sceni Srbije imamo velike bukače, takozvanu opoziciju koja se uopšte ne ponaša na način na koji bi trebalo.

- Jedno je kada vi napadate vlast i kada se politički sukobljavate u parlamentu, a drugo je kada ne pravite razliku između vlasti i države. Iz izbora u izbore vidimo da im podrška pada, a na ključnim pitanjima, kao što je Kosovo i Metohija i odbrana nacionalnih interesa, koriste svaki trenutak, čak i one najdramatičnije, kao što je upad ROSU na sever Kosova, da sve živo napadnu, da udare po predsedniku - istakao je Petković.

Kako kaže, zato je bitno što je predsednik pokrenuo unutrašnji dijalog, kako bi u narodu stvorili što veći konsenzus kada govorimo o mogućim rešenjima za kosovski čvor.

Foto: Printscreen

- Pitanje Kosova i Metohije je od nacionalnog interesa i značaja. Kada je Demokratska stranka vodila Srbiju videli smo da se to guralo ispod tepiha, a izuzetno je važno da svi o tom pitanju razgovaraju. Potrebno je da se svi uključe jer je to pitanje svih nas - naglasio je Petković.

Po njegovim rečima, ako postoji loša odluka koja je u vreme demokratske stranke, posebno Vuka Jeremića, Tadića, Đilasa i ostalih, mogla da bude doneta, jeste postavljanje tog pogubnog pitanja pred Međunarodni sud pravde.

- Svi se sećamo te politike na steroidima, gde su putovali, trošili državni novac, spavali u najluksuznijim hotelima, ne bi li izdejstvovali što veći broj glasova u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ne bi li se to pitanje postavilo pred Međunarodni sud pravde, a to pitanje je toliko katastrofalno, odnosno odgovor koji je posle toga usledio, taj da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa Međunarodnim pravom - istakao je Petković.

Petković dodaje da je taj odgovor zacementirao našu poziciju u odbrani Kosova i Metohije.

- Sami predstavnici Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji kažu da je politika Jeremića bila za njih gora i donela je mnogo teže rezultate nego to što su radili predstavnici takozvane OVK, samim tim je jasno o kakvoj politici je reč - kazao je Petković.

On ističe da je bitno da u pronalaženju nacionalnog koncenzusa imamo glas razuma, a to je glas patrijarha srpskog Irineja koji otvoreno kaže da je ono što radi predsednik Vučić prava politika i da se on junački i lavovski bori za Kosovo i Metohiju i očuvanje srpskih nacionalnih interesa.

Miroslav Lazanski, komentator dnevnog lista "Politika", povodom upada ROSU na sever Kosova rekao je da su verovatno želeli da ispitaju reakciju Beograda.

Foto: Printscreen

- Da vide da li će se neko odlučiti na neki radikalniji potez kao uzvratnu meru, a isto tako da zastraše civilno stanovništvo. Situacija je bila na ivici eksplozije - zaključuje Lazanski.

Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije rekao je da su informacije koje su nakon dva dana dali predstavnici EULEKS-A delovale vrlo šture.

Foto: Printscreen

- Šture u smislu konkretnih informacija. Iako je prošlo dva dana nije došlo do nekog pomaka. Činjenica je da SAD podržavaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova od prvog dana - istakao je Radulović.

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

#Kosovo i Metohija

#OVK

#Petar Petković

#Vuk Jeremić

'