AKTUELNO

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu danas će preinačiti presudu kojom je Vojislav Šešelj pre dve godine oslobođen optužbi Haškog tribunala. O godinama provedenim u pritvoru, kao i tome šta očekuje od današnje presude, za NOVO JUTRO govorio je lider Srpske radikalne stranke.dr Vojislav Šešelj.

- Mene to u principu ne interesuje, hladnokrvan sam. Dobrovoljno više ne idem tamo. Postavlja se pitanje šta oni pravno mogu. U drugostepenu mogu presudu da preinače, ukinu ili da je potvrde. Oni svašta sebi dozvoljavaju i sve mogu. Dobrovoljno više ne idem tamo, ako me uhapse i isporuče tu ne mogu ništa – rekao je Šešelj.

Kako kaže, ono što je posebno značajno, jeste da ima neke šanse i pred našim sudom, a to je da su mu prekršena prava na nepristrasno suđenje i suđenje u razumnom roku.

- Teško je podneti krivični postupak kada se čovek brani iz pritvora i pravna dokumentacija je na mojoj strani. Bio sam spreman i život da žrtvujem da bi ih pobedio. Ja sam izneo pravnu dokumentaciju, ali od njih ne bi čudilo da prekrše pravne principe – rekao je Šešelj.

Kako je rekao advokat Branko Lukić, on danas očekuje potvrdu prvostepene presude i da će Šešelj biti potpuno slobodan čovek.

Njegov kolega Goran Petronijević se složio, ali ima i određenu dozu rezerve.

- Od njih se može svašta očekivati, ali imajući u vidu suštinu optužbe protiv Šešelja ovo je jedinstven proces u savremenoj istoriji pravosuđa, imamo klasičan proces koji je vođen u cilju utvrđivanja vrednosti govora. Apsurdne stvari su se tu događale – rekao je Petronijević.

Foto: Printscreen

Jedna od glavnih krivica koja se stavljala na teret Vojislavu Šešelju jeste govor u Vukovaru.

- Na procesu u Beogradu, koji je bio montiran, sve je bilo sračunato da se izbegne pominjanje imena generala Aleksandra Vasiljevića. Pouzdano znamo da je on organizator streljanja na Ovčari. Svi su zarobljenici prevezeni u Sremsku Mitrovicu, samo grupa iz Vukovarske bolnice je sprovedena na Ovčar. Lično ih je Šljivančanin odveo tamo. Neću da kažem da je on znao da će ih tamo streljati, ali pouzdano znam da ih je on odveo - rekao je Šešelj.

Poštovani uredniče, u vašem jutarnjem programu jutros (11.04.2018.) gostovao je gospodin Vojslav Šešelj. Sve što je govorio o meni Veselinu Šljivančaninu je laž. Sramota da se ovako obmanjuje javnost. Nije ovo prvi put da na Vašoj TV govori laži o meni. Dokle tako. Jeste li Vi nekada pozvali da me pitate šta je istina? Protiv mene republika Hrvatska je napisala novu optužnicu i raspisala crvenu Interpolovu poternicu. Možda im je informacije dao gospodin Šešelj. Ja sam pisao gospodinu Šešelj da podnese krivičnu prijavu protiv mene a ja ću tražiti da on bude presednik sutskogVeća kada mi bude sudeno. On se ne oglašava, već na raznim tv iznosilaži o meni pa i na Vašoj TV. To je sramota! Molim Vas da se ovo saopšti javnosti - obratio nam se navodno Veselin Šljivančanin nakon Šešeljevog gostovanja.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Šešelj je, ukoliko se danas potvrdi prvostepena presuda, rekao da će tražiti zahtev za odštetu 14 miliona evra. Ja ću tražiti 14 miliona pa da vidimo.

- Taj predmet je toliko slab da Šešelj nije ni iznosio odbranu. Presuda je izrečena na osnovu tužiočevih dokaza – rekao je Lukić.

Kako kaže Lukić, ne treba puno da se vidi kakav je zadatak tog tribunala.

#Hag

#Presuda

#Vojislav Šešelj

'