AKTUELNO

Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je, u drugostepenom postupku, da osudi lidera srpskih radikala na 10 godina zatvorske kazne zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Vojislav Šešelj neće izdržavati kaznu od 10 godina, jer je već odležao u pritvoru Haškog tribunala gotovo 12 godina.

Na početku izricanja presude predsednik Žalbenog veća MMKS-a Teodor Meron podsetio je na istorijske podatke iz ratnog razdoblja na području, i na tačke optužnice kojima se Vojislav Šešelj tereti. Takođe, podsetio je i da je oslobođen pred Pretresnim većem MKSJ-a.

Istakao je i kako je Žalbeno veće odbilo brojne prigovore Šešelja na ovo suđenje, nakon čega je pročitao celokupnu žalbu optužbe, te konstatacije da je Pretresno veće nekoliko puta pogrešilo u vezi sa odlukama o tačkama optužnice i zločinima koji se stavljaju na teret Šešelju.

Šešelj je oslobođen tačke optužnice koja ga tereti za udruženi zločinački poduhvat, uz obrazloženje da optužba nije uspela da dokaže takve zločine. Podsetili su se i na govore Šešelja tokom predratnog i ratnog perioda, i oslobođen je kompletnog dela optužnice koji se odnosi na izjave Šešelja, uz obrazloženje da nije bilo moguće dokazati posrednost između njegovih govora i konkretnog zločina. U ovom slučaju izuzet je jedino njegov govor u Hrtkovcima, prema kojem je on kriv za ratne zločine počinjene nakon govora.

Pre izricanja presude, Šešelj je za Pink rekao da ga presuda ne zanima, i da se neće vratiti u Hag.

- Mene to u principu ne interesuje, hladnokrvan sam. Dobrovoljno više ne idem tamo. Postavlja se pitanje šta oni pravno mogu. U drugostepenu mogu presudu da preinače, ukinu ili da je potvrde. Oni svašta sebi dozvoljavaju i sve mogu. Dobrovoljno više ne idem tamo, ako me uhapse i isporuče tu ne mogu ništa – rekao je Šešelj.

#Hag

#Presuda

#Vojislav Šešelj

'