AKTUELNO

Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je, u drugostepenom postupku, da osudi lidera srpskih radikala na 10 godina zatvorske kazne zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj kaže da se osećao slobodnim i kada je bio u Ševeningenu.

- Duh mi je slobodan i niko me ne može zarobiti. Niko me ne može staviti na mesto iz kojeg ne mogu dalje da radim i da se borim. Ovakvu presudu sam očekivao, jer, ako se sećate, pre tri godine Florens Artman je izjavila da očekuje neku kaznu žalbenog veća i da ta kazna neće preći iznos godina koji sam odležao u Ševeningenu. Ništa me nije iznenadilo. Bilo je moguće i padalo mi je na pamet da će mi izreći veću kaznu ili da vrate sudski proces na početak.

Foto: TV Pink

Kako kaže, ova osuda nije zasnovana na pravu, već je protivpravna.

U anglosaksonskom pravu, osoba se ne može osloboditi u prvostepenom postupku, pa da drugostepeno sudsko veće oslobađajuću presudu preinači u osuđujuću. Moguće je samo ukinuti prvostepenu presudu, pa vratiti na ponovni postupak. Oni to nisu hteli jer se boje mog ponovnog pojavljivanja u sudnici. S materijalno-pravne strane, rešili su da me opruže zbog Hrtkovaca, gde im optužnica najtanje stoji. Držao sam tamo govore, zalagao sam se za razmenu stanovnika, za proterivanje Hrvata i retorziju. Ali, nema ni jednog slučaja da je Hrvat proteran i da mu je oduzeta imovina. Da bi bilo krivično delo ono što sam govorio, moralo bi da bude u sklopu sistematskog ili rasprostranjenog napada na civile. Napad je vojni pojam, i nije bilo napada - ističe Šešelj za "Nacionalni dnevnik".

Kaže da pred sobom ima pravne mogućnosti.

- Čekam prevod presude i određivanje roka za žalbu, jer je za mene ovo prvostepena presuda - kaže lider SRS.

Kako kaže, ima pravo i na vanredni pravni lek i to pravo vremenski nije ograničeno.

- Ponosan sam na sve ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje su mi pripisali i spreman sam da ih sve ponovim, jer ih nisam ni uradio. Nisam uradio ništa što je sramotno i sve što sam radio bilo je u službi otadžbine - kaže Šešelj.

Foto: TV Pink

Opružnica je, kako kaže, doneta samo da bi se pokrilo vreme koje sam proveo u zatvoru.

- Govorili su na sastancima sudija da im je najveća greška to što su mene optužili, sudija Ričard Mej je Karlu del Ponte i Zorana Đinđića upozoravao da sa mnom nije lako, ali to upozorenje Karli del Ponte nije vredelo. Odvela me je. I bio bih duboko nesrećan da nisam optužen pred Haškim tribunalom jer bi značilo da je moja uloga u ratovima bila beznačajna. Ne opravdavam ratne zločine i one koji su na srpskoj strani neposredno vršili zločine, ali su brojni optuženi nevini. Ja posle ovoga nastavljam borbu protiv Haškog tribunala. Borac sam i neću odustati. Boriću se do poslednjeg daha - ističe Šešelj.

Kako kaže, tužiće ih onda kad završi žalbeni postupak i po vanrednom pravnom leku.

- Kad to završim, napraviću saldo i da vidim koliko mi je ostalo da se šteta nadoknadi. Našao sam metod kojim ću to postići - pošto UN ne prihvataju da mogu biti nekome dužne jer imaju princip imuniteta svojih organa, tužiću UN i Srbiju kao državu članicu i tražiću da mi solidarno nadoknade štetu - kaže Šešelj.

Trećinu nadoknade će, kako kaže, odvojiti za porodicu, trećinu za Srpsku radikalnu stranku, a trećinu će dati u dobrotvorne svthe.

#Nacionalni dnevnik

#Vojislav Šešelj

'