AKTUELNO

Ivica Dačić je istakao da Srbija reaguje mirno, ali čvrsto i da neće menjati svoj stav po pitanju Kosova i Metohije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za Novo jutro da se ne nalazimo u završnoj fazi kada je reč o Kosovu.

- Dijalog koji se vodi je tehnički, o tehničkim pitanjima i tu ima mnogo problema. Kao što znate, greškom Tadića i Jeremića dijalog je prebačen na nivo EU, a to okruženje za nas nije toliko povoljno, i od tada se dijalog vodi o tehničkim pitanjima. Kada kažem tehnička pitanja znači da se ne priča o statusu - kazao je Dačić.

Komentarišući izjave da će ZSO biti formirana u skladu sa kosovskim zakonom Dačić je kazao da bi to bilo isto kada bi ustavni sud BiH poništio delove Dejtonskog sporazuma.

- Ovo je opipavanje pulsa Srbije, kako mi reagujemo, a mi reagujemo mirno, ali čvrsto. Nećemo promeniti stav ako nas ucene time da nećemo ući u EU do 2025. godine - rekao je Dačić.

On dodaje da mu je grčki ministar Kocijas preneo da oni sa Španijom koordiniraju aktivnosti oko Kosova.

- Laž je da postoji saglasnost u EU oko pitanja Kosova. Saglasnost ne postoji, pet zemalja nije priznalo Kosovo. Za stav Španije znate, oni neće da učestvuju na samitu u Sofiji - istakao je Dačić.

Kako kaže, Srbija postaje deo unutrašnje politike u nekim zemljama.

Foto: Printscreen

- Situacija je teška zato što zapadne zemlje neće lako promeniti svoje stavove, ali one poštuju stanje na terenu. Kocijas i Cipras su rekli da Grčka neće menjati svoj stav o Kosovu. Oni kažu da neće reagovati na pritiske. Mi moramo da negujemo te odnose i poštujemo te zemlje. One se žale da ponekad nemaju ravnopravan tretman kod nas - rekao je Dačić.

On dodaje da je bio iznerviran kada je Tači na poslovnoj večeri na kojoj je pomenuto pitanje UNESCO-A rekao da neće o tome da diskutuje.

- Tači je rekao „Nemamo mi šta da diskutujemo. Mi imamo većinu, mi ćemo da budemo“, a ja sam mu lepo rekao da će izgubiti. Izgubili su, a posle se žale što smo mi lobirali. Od tada kada mi neko kaže da kada neko prizna Kosovo to nema veze sa prijateljskim odnosom to nije tako - naglasio je Dačić.

On je za trenutak u kom se desio pritisak Velike Britanije o proterivanju ruskih dimplomata kazao da se to tako desilo i da nije bilo vezano za hapšenje i da se mi zalažemo protiv politizacije svih slučajeva.

Dačić: Svaki moj gost je otišao zadovoljan

Šef diplomatije je Grčkom ministru pevao na grčkom jeziku i na to rekao kod nas postoje namćori kojih mu je dosta i da on hoće da se ljudi koji dolaze lepo osećaju. - Mi nemamo ni atomsku bombu, ni nešto da na njih vršimo uticaj, ali oni nikad neće zaboraviti da su bili ovde. Svaki moj gost je otišao zadovoljan. I oni pevaju, nego ja to neću da puštam. Toliko ima mojih snimaka da se čovek zapita da li sam političar ili pevač - kazao je Dačić. On je dodao da je albanski ministar otpevao pesmu, kao i Sergej Šojgu. - Ja njima kažem „Večeras tema nije politička“ i mislim da je to dobro - istakao je Dačić.

- Tako su naši predstavnici nastupali u međunarodnim organizacijama. Sa zapada hoće da mi osudimo nekog bez bilo kakve istrage, nego po automatizmu da preuzimamo mere. Srbije to neće uraditi, neće ni Austrija, Grčka - kazao je šef diplomatije.

Na dešavanja u Siriji Dačić je rekao da je lako držati vatrene govore, ili obratiti se putem društvenih mreža ali da je teško dati naredbu za pritisak na dugme.

- Pritisak na dugme može da znači veoma ozbiljan ratni sukob. To više nije sukob lokalnog karaktera. Ovde nije reč o napadu na Siriju. Ovde je reč da prilikom napada na Siriju meta bude i ruska vojska, u tom pogledu postoji pretnja da ovaj sukob može da ima ne lokalni, ni regionalni nego svetski karakter. Dosta je zapaljive retorike - naglasio je Dačić.

On dodaje da postoji jedna antiruska histerija širom zapadne i centralne hemisfere i da oni ne razumeju da Rusiji ne treba Balkan za bilo kakav vojni sukob.

#Ivica Dačić

#Kosovo i Metohija

'