AKTUELNO

Da li će Sirija biti povod za direktan okršaj Rusije i SAD i da li su turbulentni događaji prethodnih dana, uvod u Treći svetski rat ili bi ublažena Trampova mogla dovesti do smirivanja tenzija?

Glavna i odgovorna urednica srpske redakcije "Sputnjika" Ljubinka Milinčić smatra da se direktan sukog SAD i Rusije neće dogoditi.

- Srećna je okolnost što na drugoj strani sede ljudi koji malo drugačije razmišljaju. Najvažnije je da se ne deluje ishitreno, da se ne tvitne i sa druge strane - istakla je Milinčić.

Ona je istakla da je bitno da se ne vodi "tviter diplomatija" i da se promisli.

- Mislim da razum koji vlada u ruskim vojim krugovima i kod njihovog vrhovnog komandanta prvenstveno neće dozvoliti da se to pretvori u direktan sukob. Da li će biti manjih sukoba, pre svega sa Sirijom i da li će Amerika spasiti obraz tako što će napraviti neku provokaciju i neke rakete će ipak poleteti prema Siriji to je druga priča - dodala je ona.

Foto: Printscreen

Ilija Kajtez, profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost smatra da su Rusi namerno obavestili javnost da se njihova vojska nalazi u Dumi.

- Duma je mesto koje je uzrok svega, tamo se dogodilo navodno trovanje hemijskim sredstvima. Duma treba da bude meta američke osvete. Rusi su rekli mi smo tu, gađajte, a mi ćemo se braniti. Ako gađate Dumu da bi pogodili Sirijce, pogodićete nas, a mi ćemo se braniti – rekao je Kajtez.

On je dodao, ovakve situacije se, kako se vidi kroz istoriju, teško kontrolišu.

- U igri su veliki američki lobiji, koji imaju različit ugao gledanja – od radikalnih do onih koji su umereniji i pozivaju na razum. Ako Tramp odluči da napadne Siriju mislim da će to morati da uradi snažnije nego prošle godine da pokaže da iza njegovih reči stoji ozbiljnost - istajao je Kajtez.

Kako je dodao, Amerika će verovatno gađati više ciljeva nastojeći da ne pogode ruske vojnike i ruska postrojenja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić smatra da Rusija vodi predratnu diplomatiju i retoriku, te da su najave da će gađati mesta sa kojih se bacaju rakete nerealne.

- To bi bio direktan uvod u treći svetski rat. Na taj način pokušavaju da pokažu koliko su ozbiljni. Logika velikih sila je da se ne igra tek tako i tako brzo na tu poslednju kartu. Oni imaju skalu i u svakom slučaju Rusi neće staviti na ulog i sudbinu Rusije i sveta zbog određenih gubitaka Sirijaca- dodao je Jevtić.

Diplomata Vladislav Jovanivić ukazuje da je sada situacija u znaku neizvesnosti.

- Ne znamo da li Tramp ima slobodu akcije ili je i sam zarobljenik politike takozvane duboke Amerike. Sada se bar retorički povlači od prvobitne pretnje, ostaje neizvesno da li će delovati – naveo je Jovanović.

Kako je dodao, Tramp je u vrlo teškoj situaciji u sedviču između svojih želja da vodi svoju politiku i prinude koju na njega vrši unutrašnji faktor, pa je morao da se malo istrči da bi njih zadovoljio.

- Verovatno će sačekati da ova delegacija međunarodne organitacije stigne i konstatuje da li je boilo hemijskog napada. Ako ne nađu dokaze, biće to lepa odstupnica - istakao je Jovanović.

#Donald Tramp

#Ljubinka Milinčić

#Vladimir Putin

'