AKTUELNO

Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman posetio je danas Beograd sa oko 100 privrednika iz te pokrajine i poručio da time žele da otvore prostor za nove investicije u našoj zemlji.

Nemačka je ključna zemlja za Srbiju, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je samo trgovinska razmena s pokrajinom Baden Virtenberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman danas njegov gost, da je ta razmena dostigla prosle godine 602,4 miliona evra, što je povećanje od 12,6 odsto.

- Ovde su velike kompanije iz te pokrajine, poput Boša, ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra,  nama isto tako trebaju i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu sto povoljniji.  Hvala na iskrenoj podršci evro putu Srbije, radićemo da postignemo te standarde, govorili smo i o svim drugim pitanjima koja Srbija mora da rešava na evropskom putu... Dotakli smo se svih tema, mnogo Vam hvala što ste došli i želimo da učimo od Vas i da napredujemo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- On je rekao da sem velikana Baden-Virtemberga, ima stotine malih i srednjih preduzeća koji čine pravi razlog velikog uspeha ove pokrajine. Da bismo ta preduzeća privukli mi moramo da smanjujemo birokratiju, veću podršku za sve infrastrukturne projekte i da pokažemo domaćim investitorima da mogu da osnivaju sopstveni biznis - rekao je Vučić.

Kako je naveo posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju, a bez dualnog obrazovanja ne možemo da razmišljamo o novim investitorima.

- Hoću da se zahvalim Krečmanu na podršci evropskom putu, radićemo posvećeno i borićemo se da dostignemo standarde EU, zato smo i govorili o svim pitanjima koje Srbija mora da pokrene - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako je rekao očekuje da ove godine dostignemo pet milijardui evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom. Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44,619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000. - Jasno da je Nemačka bukvalno ključna zemlja za Srbiju - rekao je predsednik Srbije i dodao da brojke o tome govore. U tom smislu je ukazao i da raste broj turista iz Nemačke, da ih je prethodne godine bilo 78.300, što je povećanje od 12,3 odsto, od kojih je 23.000 došlo brodom.

- Sada sam konačno imao priliku da se odazovem vašem pozivu. Sada imam to čast da budem ovde sa velikom delegacijom, i to pokazuje da mi zaista ozbiljno radimo na tome da produbimo naše odnose - rekao je premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman.

Kako kaže, želimo da stvaramo uslove za dobru saradnju. Sutra je peta sednica mešovite komisije između Srbije i Baden-Virtemberga.

- Živim na obali Dunava, i duž ove reke treba zaista da sarađujemo i smatram da to ima i simboličnu snagu. Ovde sam kako bih podržao i pomogao Srbiji u procesu pridruživanja Srbije EU - rekao je Krečman.

Kako kaže, upravo su mala i srednja preduzeća kičma njihove privrede.

- Trenutno smo svedoci dubokih globalnih promena. Države Zapadnog Balkana su pozvane da nam se prikjljuče i da uspešno nastave putem pridruživanja. Želimo da negujemo prijateljstvo između naših naroda - rekao je Krečman.

Foto: Tanjug

- Baden-Virtemberg  izdvaja 4,9 posto godišnje za ulaganje u nauku, ali računam za nekoliko decenija da ćemo moći da se poredimo sa vašim današnjim brojevima - rekao je Vučić.

- Odnosiću se odgovorno, racionalno i hrabo sa rešenjem Kosova, i mogu da kažem da neće biti bezbolno - rekao je Vučić.

- Ako možete da mi objasnite kako bi izgledala budućnost Srbije bez Nemačke. Da se odreknemo pet milijardi razmene sa Nemcima? Ako neko misli da je to rešenje i da ne razgovaramo sa svima koji su priznali Kosovo? Jesmo li dobili mnogo toga od Nemaca, učimo li od Nemaca, hoćemo li dobijati još od Nemaca? Hoćemo! - rekao je Vučić.

Kako kaže, veliki je zadatak uvesti dualno obrazovanje u Srbiju. Kako je rekao, ukoliko neko misli da treba da se odreknemo saradnje sa Nemačkom, greši.

- Nemačka želi da nam pomogne, oni bez nas mogu, ali mi bez njih ne možemo. Još jednom hvala gospodinu Krečmanu - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'