AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da su odnosi između Hrvatske i Srbije sve zategnutiji, da to nikom ne donosi dobro i da je potrebno da se Hrvatska suoči sa svojom prošlošću.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima komentarišući jučerašnje događaje u Jasenovcu, rekao je da je za očekivati bilo da će jednog dana, posle ratova i svih dešavanja, rane da zarastu, ali da gledajući kako se razvijaju odnosi u region ima utisak da su rane sve dublje.

- Bojim se da su odnosi sve zategnutiji i sve gori. Ono što je neverovatno je da jedna članica Evropske unije sebi dozvoli da uz simbole koji reprezentuju fašizam i fašističku državu, koja je donosila i sprovodila rasne zakone na svojoj teritoriji, koja je kao i Hitlerova Nemačka imala fabrike smrti, da im ne smeta da u trenutku kada se daje počast senima nedužnih ljudi, neko može da demonstrira nekim ustaškim obeležjima - istakao je Stojaković.

Foto: Printscreen

Kako kaže, ova priča ne ide samo na sramotu Hrvatskoj, nego i EU, tom klubu velikih naroda i država u Evropi, koji dozvoljavaju da u svom članstvu imaju jednu zemlju koja nema nikakav osećaj prema onome što rade određeni pojedinci.

- Realno gledano,to nikome ne donosi dobro. Pogotovo ne nama koji se nadamo nekoj stabilizaciji nakon turbulentnih godina. Podignuta je temperatura - naglasio je Stojaković.

Novinar Zoran Ostojić rekao je da odnosi Srbije i Hrvatske prolaze kroz uspone i padove, a da smo sada nesumnjivo u padu.

Foto: Printscreen

- Jasno je da je sada sve drugačije sa HDZ-om nego za vreme Sanadera. Mislim da je to što se dešava sa Hrvatskom, pre svega, problem Hrvatske, zatim naš, jer je država u našem regionu, a onda i Evropske unije. U svakom slučaju, što se nas tiče, ako smo i dalje posvećeni evropskom putu, verujem da će doprinos smirivanju doći i sa naše strane - ocenio je Ostojić.

On dodaje da veruje da će se, pre ili kasnije, doći u fazu uspona i da ne misli da to može da traje dugo.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, kazao je da pored ovih dešavanja, Srbija i Hrvatska imaju dublji problem i da koliko se mi trudili ne možemo bitnije promeniti te odnose.

- Pre svega u samoj Hrvatskoj ne postoji dovoljno snažna svest o prošlosti. Moramo se vratiti u Drugi svetski rat, jer plašim se da se Hrvati nikada nisu suočili sa onim što se dešavalo u takozvanoj NDH-a, da nikada nije došlo do osude od strane njihove javne scene ni u vreme Tuđmana, ni danas, onoga što se činilo u njihovo ime u tom periodu. Sama svest o počinjenom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u takozvanoj NDH-a, ni danas nije nešto o čemu se govori - ocenio je Rajić.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, čak i kada se govori o pomenutom, onda se govori tako što se prikriva i umanjuju brojke.

- Gledao sam ankete koje su pravili nezavisni novinari iz inostranstva, iz Nemačke, koji postavljaju pitanje građanima Zagreba, šta je to bio Jasenovac i ko je tamo ubijan, a većina mladih nije znala, ili je odgovorila - Hrvati. Oni ne znaju o tome dovoljno, niti žele da se sa tom prošlošću suoče - istakao je Rajić.

On naglašava da je slična situacija i sa ratom u Hrvatskoj 1991-1995, koji oni nazivaju “Domovinskim”.

#Hrvatska

#Jasenovac

#Novo jutro

#Srbija

#Zoran Ostojić

'