AKTUELNO

Raspad SFRJ počeo je otcepljenjem Slovenije 25. juna 1991. godine.

Vojni istoričar prof.Miloje Pršić rekao je za "Novo jutro" televizije Pink da je u svim dešavanjima oko raspada Jugoslavije neizostavan ambijent koji je napravljen pre samog događaja.

- Dakle, ništa se ne radi preko noći, sve se temeljito priprema i razrađuje. Spoljni faktor je broj jedani ljudi koji sarađuju sa njim, ceo zapad je bio za razbijanje Jugoslavije jer ona kao takva više nije imala potrebe da postoji. Sve što se desilo je pripremljeno spolja - ocenio je Pršić.

Publicista, i gradonačelnik Knina pre pada, Drago Kovačević rekao je da se moglo naslutiti šta će se desiti sa Jugoslavijom i da se to osećalo i sedamdesetih, kao i da je danas 27 godina od “Kristalne noći” u Zadru.

Foto: Printscreen

- To je događaj koji je bio jedan u nizu onih koji su ubrzavali rat devedesetih. U “Kristalnoj noći” je proterano 10 hiljada Srba iz Zadra. Dan ranije je ubijen Franko Lisica, pa je onda HDZ spremao svoje ljude kojih je okupio oko dve hiljade, i oni su krenuli u osvajanje srpskih kafana, jer onda nije bilo privatnih fabrika, i taj dan su napali jedno 40 objekata, a ostali narod je pobegao - objasnio je Drago Kovačević.

Foto: Printscreen

On dodaje da je to bio način da se zagreje atmosfera za rat, i da su se neredi iz Zadra preneli u Knin.

General u penziji Vidosav Kovačević najavio je skup antifašista Balkana, koji će biti održan danas i sutra i rekao da je tema skupa “Balkan - zona mira, poverenja i saradnje”.

- Dolaze delegacije iz svih bivših republika, kao i Grčke, Albanije i Bugarske, plus čelnici Evropske federacije antifašista, Rusija, Nemačka i Italija. Mi ćemo pokušati da pratimo našu državnu politiku i da uprkos svim razlikama pokušamo da mirimo. Ako se Balkan zapali i postane bure baruta goreće cela Evropa, to istorija kaže - kazao je Vidosav Kovačević.

Foto: Printscreen

Komentarišući raspad Jugoslavije on je istakao da u to vreme nije bio na jednom mestu, već da je pratio raspad od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Srbije.

- Ono što se desilo je nasilno otcepljenje republika od svoje matične države. Taj haos je najviše ekplodirao u BiH - naglasio je Vidosav Kovačević.

#Jugoslavija

#raspad

'