AKTUELNO

Evropski komitet regiona uklonio je sa Festivala Evropa dva panoa sa štanda "Kosova" na kojima su bili simboli takozvanog Kosova - grb i naziv "Republika Kosovo".

U Evropskom komitetu regiona kažžu da panoi sa držžavnim simbolima takozvanog Kosova neće biti korišćeni tokom trajanja festivala u Briselu. Misija Republike Srbije pri EU obaveštena je da je Evropski komitet regiona, Odeljenje za proširenje, uklonio dva panoa sa štanda "Kosova" sa kosovskim simbolima.

Do ovog poteza EU institucije došlo je pošto je Misija Republike Srbije pri EU uložžila protestnu notu predsedniku Evropskog komiteta regiona, Karlu Hajnzu Lambercu, povodom korišćenja držžavnih simbola tzv. Kosova na festivalu “Ponosan na moj region i njegovu kulturu” koji se održžava u Briselu.

U noti je istaknuto da Republika Srbija očekuje od Komiteta regiona da u potpunosti poštuje statusnu neutralnost EU u pogledu Kosova i Metohije i da ukloni sve promotivne dokumente koji sadržže simbole tzv. Kosova.

Iz Evropskog komiteta regija stiglo je i uveravanje da se pomenuti panoi neće naći na istom štandu ni sutra kada će se u okviru manifestacije otvorenih vrata evropskih institucija predstaviti i različiti regioni Evrope.

Za Kosovo i Metohiju ovo je prvi put da su se prijavili za ucešće na pomenutoj manifestaciji.

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'